حالت شب
منو
موضوعات
banner
Tahririe

BiomiTech ناجی هوای پاک!

0584

اندازه فونت:

حمید اصغری

با گذشت زمان و پیشرفت فناوری، اختراعات جدیدی ثبت می‌شود که بعضاً افزون بر مزیت‌ها، معایبی نیز به همراه دارند. برای مثال ابداعات بشر با استفاده از سوخت و انرژی معمولاً به آلوده‌تر شدن هوا انجامیده است و منابع اصلی آلودگی هوا نیز شامل حمل نقل، کارخانه‌ها و مصارف سوخت خانگی است. بنابر اعلام سازمان جهانی بهداشت سالانه حدود 7 میلیون نفر در ارتباط با آلودگی هوا در سراسر جهان جان خود را از دست می‌دهند. در یک مثال، شهر مکزیکوسیتی در کشور مکزیک با 20 میلیون نفر جمعیت و بیش از 3 میلیون خودرو و همجواری با یک آتشفشان فعال، یکی از آلوده‌ترین شهرهای دنیاست. متخصصین این کشور در مواجه با بحران آلودگی هوا راهکارهای مختلفی را آزموده‌اند که در سال 2016 یکی از آن‌ها مورد استقبال قرار گرفت. BioUrban نام یک درخت مصنوعی است که می‌تواند 368 برابر یک درخت طبیعی هوای تازه تولید کند!

 

انقلابی در مهار آلودگی هوا، خلاقیت یک شرکت نوپا

BiomiTech شرکتی است که در زمینه توسعه فناوری‌های سازگار با محیط‌زیست تخصص دارد؛ یک شرکت مکزیکی نوپا که در سال 2016 راه‌اندازی شد. این مجموعه، موفق به تولید درختانی شده است که می‌توانند با آلودگی هوا مبارزه کنند. محصول آن‌ها یک ربات شبیه به درخت است که می‌تواند هوای آلوده را استشمام کند و از طریق یک فناوری خلاقانه هوای تازه تولید کند. شاید نام جلبک‌ها را شنیده باشید، یا در کنار تالاب‌ها یا دریاچه‌ها اثری از آن‌‎ها دیده باشید. گروهی از جلبک‌ها می‌توانند فتوسنتز انجام دهند و اکسیژن تولید کنند. BiomiTech از این ظرفیت جلبک‌ها استفاده کرده است و ربات‌هایی را تولید می‌کند که حاوی مخازن بزرگی از جلبک‌های فتوسنزکننده هستند. جلبک‌های فتوسنتزکننده در هوای آلوده با مصرف ترکیبات مختلف از جمله دی‌اکسیدکربن، می‌توانند اکسیژن و زیست توده تولید کنند و زمانی که میزان دی‌اکسیدکربن بیشتر شود، یا به عبارتی هوا آلوده‌تر باشد، اکسیژن و زیست توده بیشتری نیز تولید می‌کنند که این تنظیم مثبت نشان از یک موفقیت سه گانه دارد. زیست توده تولید شده به عنوان یک محصول جانبی و زباله می‌تواند به عنوان ماده اولیه برای تولید محصولات با ارزش افزوده مانند بیوگاز و سوخت‌های زیستی نیز مورد استفاده قرار گیرد، بنابراین شاهد یک اقتصاد زیستی دایره‌ای خواهیم بود که در نتیجه تصفیه بیشتر هوای آلوده حاصل شده است.

یک BioUrban چه شکلی است؟

درختان مصنوعی در سه نسل تولید شده‌اند. یک درخت مصنوعی نسل دوم به اندازه 368 درخت اکالیپتوس هوا را تصفیه می‌کند. نسل دوم این ربات از یک بدنه فلزی با حلقه‌های متحدالمرکز و به شکل یک مشعل ساخته شده است که در مجموع با بیش از 4 متر طول، حداکثر 3 متر عرض و 1 تن وزن مساحت 12 متر مربع را اشغال می‌کند. این رقم برای 368 درخت معادل یک هکتار است! این جلبک‌ها بر خلاف درختان که در فصل زمستان کم کار می‌شوند، در 365 روز سال به طور شبانه‌روزی در حال انجام فتوسنتز و آزادسازی اکسیژن هستند. ممکن است بپرسید چطور در طول شب فتوسنتز انجام می‌شود؟ این از خلاقیت‌های این استارت‌آپ است که با فراهم کردن نور مصنوعی در طول شب، فرآیند اکسیژن‌سازی را ادامه‌دار می کند.

درخت مصنوعی یا درخت طبیعی!

احتمالاً با شنیدن نام درخت مصنوعی، گروهی از دوست‌داران محیط‌‍‌زیست نگران خواهند شد! اما مسلماً هدف BiomiTech جایگزینی درختان مصنوعی با درختان طبیعی نیست، بلکه قرار است از آن‌ها به عنوان یک مکمل در کنار درختان طبیعی استفاده شود. در واقع با توجه به آنکه درختان طبیعی در یک بازه زمانی طولانی رشد می‌کنند و تعداد مورد نیاز از آن‌ها برای آنکه بتوانند هوای تازه تولید کنند مساحت بسیار زیادی را می‌طلبد؛ استفاده از BioUrban در ایستگاه‌های زیرزمینی، فرودگاه‌ها، مراکز خرید، زمین‌های بازی مدارس، سالن‌های سخنرانی، پارک‌ها، ایستگاه‌های اتوبوس و بیمارستان‌ها ... یا هر جای متراکم دیگری که سطح بالایی از دی‌اکسیدکربن و آلاینده‌های هوا را دارد می‌تواند مؤثر و مطلوب باشد.

درخت مصنوعی، مؤثر در کاهش آلودگی هوا

آقای جیم فرر، یکی از مؤسسین شرکت BiomiTech در پاسخ به کارایی درخت مصنوعی می‌گوید: «این سیستم، آلودگی هوا را استنشاق می‌کند و سپس فرآیند فتوسنتز را درست مانند یک درخت انجام می‌دهد. هدف اصلی این شرکت این است که برای دستیابی به هوای پاک‌تر تلاش کند و ما می‌دانیم که کاشت تعداد زیادی درخت گزینه مناسبی برای این هدف نیست. با وجود این سیستم نمی‌تواند آلودگی هوا را در شهر آلوده‌ای مانند مکزیکوسیتی به طور کامل از بین ببرد اما مطمئناً این مشکل در مناطق پرتردد به حداقل می‌رسد». بنا به ادعا این مجموعه یک BioUrban قادر است سالانه بیش از 5 میلیون مترمکعب هوا را با جداسازی بیش از 99 درصد از ذرات معلق تصفیه کند.

The city tree، یک فناوری مشابه

با وجود فناوری ستودنی BiomiTech اما این اولین بار نیست که فناوری با میکروارگانیسم‌ها همکاری می‌کند تا به کاهش آلودگی شهری کمک کند. The City Tree، یک باغ خزه عمودی است که در سراسر اروپا به عنوان وسیله‌ای برای افزایش کیفیت هوا و همچنین فراهم کردن زیرساخت شارژ WiFi و دوچرخه الکترونیکی در حال شکل‌گیری است. این سازه در سال 2015 توسط یک شرکت آلمانی ابداع شد و از لحاظ ظاهر و فناوری استفاده شده از BioUrban متفاوت بوده است. از این فناوری که در آن از خزه به عنوان عامل پالایش هوا استفاده شده و به شکل یک مربع عمودی از یک باغ خزه است در شهر مکزیکوسیتی استفاده شده است. همچنین BiomoTech نیز قرار است یک درخت جلبک در لندن نصب کند.

BioUrban در حال توسعه

اولین درخت مصنوعی یا BioUrban، با قیمت 50 هزار دلار خریداری و در منطقه پوبلا در کشور مکزیک نصب شد. تا به امروز دو کشور پاناما و کلمبیا نیز از این درخت خریداری کرده‌اند و ترکیه نیز در آستانه عقد قراردادی برای خرید دو عدد از آن‌هاست. با این‌ حال شرکت BiomiTech تلاش می‌کند تا نمونه‌های کوچکتری از BioUrban که در خانه قابل استفاده باشد نیز تولید کند.

امیدواریم این فناوری در کشور ما نیز بومی‌سازی شود و در شهرهای آلوده مانند تهران مفید فایده باشد.

انتهای پیام/

 

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

تلگرام گوگل پلاس لینکدین