بابک عباس زاده
مجله The Scientist
با وجود بیماریهای مختلف، مسری و خطرناک متعددی که هر لحظه حیات بشر را تهدید میکنند، بازهم سرطان را میتوان جزء کاندیداهای بالقوه عامل مرگومیر در انسانها نامید. سرطان یک ویروس، انگل و باکتری نیست. فقط و فقط سلولهای خود بدناند که به دلیل ازدیاد بیش از حد در روند عادی حیات اختلال ایجاد میکنند. در این میان برخی تومورهای سرطانیاند که افزون بر تکثیر غیرمعقول در داخل بدن نیز حرکت کرده و از یک بافت به بافت دیگر میروند. به این فرآیند متاستاز یا دگرنشینی گفته میشود و تومورهای اینچنینی را تومورهای دگرنشین مینامند. مجله نیچر با عنوان «پیشرفت در برابر متاستاز» به مطالعاتی که دانشمندان حوزه پزشکی در این خصوص انجام دادهاند، پرداخته و پیشرفتهای بهدست آمده را تبیین کرده است. آنها توانستهاند به سرنخهایی دست یابند تا از حرکت تومورهای سرطانی به سلولهای سالم جلوگیری کنند. تومورهایی که سالانه باعث مرگ بیش از 10 میلیون نفر در جهان میشوند.
مجله nature
مجله نیچر در شماره این هفته، به مطالعات گابریل آدامز و همکارانش، در حوزه روانشناسی پرداخته است. محققان دریافتهاند که انسانها برای حل یک چالش و رساندن آن به یک نتیجه مطلوب، معمولاً دوست دارند از راههای پیچیدهتر استفاده کنند. محققان نحوه برخورد مردم با طیف وسیعی از مشکلات از جمله حل یک معمای هندسی، حل یک معادله ریاضی یا حل یک چالش در زندگیشان را بررسی کردند و متوجه شدند که تمایل آنها برای استفاده از راهکارهای اضافی برای حل آنها بیشتر از روشهای سادهتر و سودمندتر است. افراد تنها در صورتی که بتوانند و یا هدف تجاری خاصی داشته باشند از راهحلهای سادهتر استفاده میکنند. این مقاله با عنوان «کمتر زیاد است!» سعی دارد توضیح دهد که چرا انسانها تمایلی به استفاده از راهحلهای ساده ندارند.
مجله New Scientist
مجله نیو ساینتیست، این ماه با طرح روی جلد یک هشتپای متفکر، به موضوعی چالشبرانگیز که دانشمندان حوزه زیست جانورشناسی را دههها به خود مشغول کرده، پرداخته است. «حیوانات واقعاً به چه چیزی فکر میکنند؟» عنوان روی جلد ماه آوریل این مجله است. تقریباً هر ماه اکتشافات جالبی از دنیای حیوانات به گوش میرسد، از اورانگوتانهایی که با برگ گیاهان چتر درست میکنند و شامپازههایی که با هنر و ظرافت سنگ را تبدیل به چکش میکنند. علاوه بر اینها، در یک باغوحش در انگلستان به خوکها آموزش دادهاند که بازیهای ویدئویی انجام دهند و موشها میتوانند قایمباشکبازی کنند. از نظر سطحی این رفتارها کاملاً هوشمندانه به نظر میرسد اما تفاوت ذهن انسانها با دیگر حیوانات در نوآوری و تبیین روشهای جدید است. سوال این است که آیا حیوانات نیز چنین مغزی دارند؟ آزمایشهای متعددی در این خصوص صورت گرفته و با مقایسه ضریب هوشی حیوانات و انسانها، نتایج قابل توجهی به دست آمده است. نتایجی که حتی ممکن است ریشههای تکاملی ذهن انسانها را نیز آشکار کند.
مجله Science
موضوع جلد مجله ساینس، در حوزه ستارهشناسی است. مگنتاختر یا مگنتارها، ستارههای نوترونی مغناطیسیاند که دارای میدانهای مغناطیسی بسیار نیرومندیاند. در فروردین ماه سال 1399، آشکارسازهای پرتو گاما یک مگنتار بسیار نیرومند را در کهکشان همسایه کشف کردند که در نوع خود بسیار کمنظیر است. موضوع به سال 1357 برمیگردد که در آن زمان یک تیم از دانشمندان شوروی سابق، اتحادیه اروپا و آمریکا، از منابع عظیم میدانهای مغناطیسی قدرتمند صحبت کردند که آشکارسازها شدت آن را 1 تریلیون برابر بیشتر از میدانهای معمولی نشان دادند. بعد از آن جستوجوها ادامه داشت تا اینکه در سال 1371 نیز آشکارسازها به منبع دیگری نیز دست یافتند اما هنوز این منبع برایشان ناشناخته و حیرتآور بود. مطالعه محققان اخیراً در سال 1399، به یافتههای مدونی ختم شده است که نشان میدهد، مگنتارها عاملان چنین میدانهای مغناطیسی قدرتمندیاند، میدانهایی که اگر در فاصله 95 تریلیارد کیلومتری کره زمین ایجاد شوند با قدرتی به اندازه 12 هزار تن TNT زمین را نابود میکنند.
انتهای پیام/