آیناز ولایتی
مازوت با بدن ما چه میکند؟
مازوت یا نفت کوره یک سوخت فسیلی سنگین با کیفیت پایین است که بوی بسیار بدی داشته و به شدت هوا را آلوده میکند. این سوخت تقریباً به روغن شماره 6 در پالایشگاهها شباهت دارد که اغلب از آن با عنوان «روغن کثیف» یاد میشود (محصولات باقیمانده پس از بخار شدن بنزین و اجزای سبکتر نفت از نفت خام). از آنجایی که این سوخت ارزان قیمت، ارزش حرارتی بالایی دارد معمولاً در کارخانههای بزرگ، نیروگاهها و کشتیها مورد استفاده قرار میگیرد. در کشورهای پیشرفته این ماده شکسته شده و به گازوئیل تبدیل میشود.
در هنگام احتراق مازوت ذرات معلق یا دوده ایجاد میشوند که ترکیب آنها غالباً شامل صدها عنصر شیمیایی از جمله سولفات، آمونیوم، نیترات، کربن، ترکیبات آلی متراکم شده و حتی ترکیبات سرطانزا و فلزات سنگین مانند آرسنیک، سلنیوم، کادمیوم و روی است.
بر اساس تحقیقات دانشمندان دانشگاه کارولینای شمالی قرار گرفتن در معرض خاکستر منجر به افزایش نفوذپذیری اپیتلیال، جدا شدن سلولها2ihها و تخریب آنها به دلیل نشت لاکتات دهیدروژناز میشود. این مواد همچنین میتوانند باعث التهاب ریه و افزایش تولید رادیکالهای آزاد در بدن شوند. سلولهای سیستم تنفسی که در معرض این مواد قرار میگیرند واسطههای التهابی مانند اینترلوکین 6 و فاکتور نکروزه کننده تومور تولید میکنند که باعث تشدید روندهای التهابی در این سیستم میشود. همچنین مطالعات نشان داده است که منشأ بسیاری از بیماریهای مزمن غیرواگیر مانند دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی وجود التهاب طولانیمدت در بدن است.
لزوم واکسن کرونا برای حیوانات
کرونا هرگز تنها یک بیماری مربوط به انسان نبوده است. از همان ابتدای همهگیری کرونا دانشمندان نگران انتشار این ویروس در حیوانات خانگی، دام و حیات وحش بودند. تحقیقات انجام شده در دانشگاه تگزاس نشان دادهاند، گربهها و سگها هم میتوانند به این ویروس مبتلا شده و آن را به بقیه انتقال دهند. هر چند این حیوانات در انتقال و گسترش آن به انسانها تأثیر زیادی ندارند. با وجود تحقیقات زیاد پیرامون کشف واکسن برای حیوانات هنوز لزومی برای تزریق گسترده آن در حیوانات دیده نمیشود.
خبرهای خوش غیرکرونایی
پایان ابولا
اگر چه سال 2020 میلادی به دلیل همهگیری کرونا سال خوبی در حوزه سلامت نبود اما نمیتوان منکر اتفاقات خوب رخ داده در این سال شد. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، در این سال بالاخره دومین همهگیری بزرگ ابولا در تاریخ، که در سال 2018 آغاز شده بود، پایان یافت. در این همهگیری 3470 نفر مبتلا شده بودند که دو سوم آنها بر اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادند.
رویش امید در درمان ایدز
بر اساس گزارشCDC (مرکز درمان و پیشگیری از بیماری آمریکا) در سال 2020 طی تحقیقات انجام شده روی بیماران مبتلا به ایدز، پژوهشگران به نمونهای نادر برخوردند که سیستم ایمنی فرد به خودی خود توانسته بود این ویروس را از بین ببرد. همچنین در شخص دیگری از بین میلیونها سلول خونی تنها یک کپی عملکردی از این ویروس مشاهده شده بود. دانشمندان امیدوارند با بررسی این نمونهها بتوانند راههای درمانی مؤثری برای این بیماری پیدا کنند.
دارویی برای مقابله با حساسیت
سازمان غذا و دارو آمریکا در سال 2020 برای اولین بار داروی مهار حساسیت به بادام زمینی در کودکان و نوجوانان را تصویب کرد. این دارو که پالفورزیا (Palforzia) نامیده شده است، حاوی پروتئینهای بادام زمینی است و به مقدار تشدیدکننده تجویز میشود. بنابراین، بدن به تدریج در مییابد که این پروتئینها خطرناک نیستند. این دارو در حد از بین بردن آلرژی بادام زمینی نیست، اما میتواند به افراد کمک کند تا برخورد تصادفی با بادام زمینی را تحمل کنند.
مهندسان چاقی را درمان میکنند
جراحی بای پس معده گاهی اوقات آخرین راهحل برای کسانی است که با چاقی دست و پنجه نرم میکنند یا به دلیل اضافه وزن مشکلات جدی در ارتباط با سلامتی دارند. از آنجا که این روش شامل ایجاد یک کیسه کوچک در معده و تغییر مسیر دستگاه گوارش است، بسیار تهاجمی بوده و دوره بهبودی را برای بیماران طولانی میکند. در یک مطالعه جدید، محققان دانشگاه A&M تگزاس یک وسیله پزشکی را اختراع کردند که ممکن است به کاهش وزن کمک کند. این دستگاه برای کاشت نیاز به یک عمل جراحی سادهتر دارد.
محققان عنوان کردند که این دستگاه با ابعادی در حدود سانتیمتر از طریق تحریک انتهای عصب واگ با نور، احساس سیری را به وجود میآورد. برخلاف سایر دستگاههایی که به سیم برق نیاز دارند، این دستگاه بیسیم بوده و میتواند از خارج به وسیله یک منبع فرکانس رادیویی کنترل شود. دکتر سونگ دوم پارک، استادیار گروه مهندسی برق و کامپیوتر این دانشگاه در این باره میگوید: «ما میخواستیم دستگاهی را اختراع کنیم که نه تنها به حداقل جراحی برای کاشت نیاز دارد بلکه به ما امکان تحریک انتهای عصب خاص در معده را میدهد.» این دستگاه توانایی آن را دارد که هر دو مورد را در شرایط سخت معده انجام دهد. بنابراین در آینده میتواند برای افرادی که به جراحیهای وسیع کاهش وزن نیاز دارند، بسیار مفید باشد.
کانگوروها به دنبال ارتباط با انسانها
مطالعهای جدید در دانشگاه روهمپتون (Roehampton) نشان داد حیواناتی که هرگز اهلی نشدهاند، مانند کانگوروها، میتوانند با انسان ارتباط برقرار کنند. بنابراین، تصور اینکه ارتباط با انسان فقط مختص حیوانات اهلی است به چالش کشیده میشود. یافتههای حاصل از این مطالعه که شامل کانگوروهای مارسپیلاس (Marsupials)، گونهای که هرگز اهلی نشده بود، در سه منطقه در سراسر استرالیا نشان داد که کانگوروها هنگام تلاش برای دسترسی به غذایی که در یک جعبه در بسته گذاشته شده بود، به یک انسان خیره میشدند. در واقع در این آزمایش کانگوروها به جای تلاش برای باز کردن جعبه، از نگاه برای برقراری ارتباط با انسان استفاده میکردند، رفتاری که معمولاً در حیوانات اهلی دیده میشود.
این تحقیقات بر اساس مطالعات قبلی در زمینه ارتباطات حیوانات اهلی مانند سگ و بز و اینکه آیا ارتباط عمدی در حیوانات نتیجه اهلیسازی است، انجام شده است. دکتر آلن مک الیگوت، نویسنده ارشد از دانشگاه روهمپتون، قبلاً مطالعهای در این زمینه انجام داده بود که نشان داد بزها میتوانند نشانههای انسانی، از جمله اشاره را برای جمعآوری اطلاعات در مورد محیط خود درک کنند. کانگوروها مانند سگ و بز حیوانات اجتماعی هستند و تحقیقات جدید دکتر مک الیگوت نشان میدهد که این حیوانات ممکن است بتوانند رفتارهای معمول اجتماعی خود را برای تعامل با انسانها تطبیق دهند.
چرا کام چینیها تلختر است؟
دو مطالعه نشان میدهد که دانمارکیها در تشخیص مزههای تلخ به خوبی چینیها نیستند. این تحقیق نشان میدهد که این پدیده مربوط به تفاوتهای آناتومیک در زبان مردم دانمارک و چین است.
چندین سال است که محققان میدانند زنان به طور کلی از مردان در چشیدن طعمهای تلخ بهتر عمل میکنند. اکنون، تحقیقات دانشگاه کپنهاگ نشان میدهد که قومیت نیز ممکن است در میزان حساسیت فرد به طعم تلخی که برای مثال در کلم بروکلی، جوانه بروکسل و شکلات تلخ وجود دارد، نقش داشته باشد. پروفسور وندر بردی از گروه علوم غذایی دانشگاه کپنهاگ (UCPH FOOD) میگوید: «مطالعات ما نشان میدهد که در بیشتر موارد افراد چینی نسبت به افراد دانمارکی به مزههای تلخ حساسیت بیشتری دارند». تجزیه و تحلیل نتایج این مطالعه همچنین نشان داد که افراد چینی به طور کلی بیش از افراد دانمارکی پاپیلاها یا برجستگیهای کوچک چشایی را دارند، که محققان معتقدند به این دلیل مردم چین در چشیدن طعمهای تلخ بهتر عمل میکنند.
کفیر، پناهگاهی برای میکروارگانیسمها
در حالی که دانشمندان میدانند میکروارگانیسمها غالباً به صورت دستهجمعی زندگی میکنند و برای زنده ماندن به اعضای جامعه خود وابسته هستند، جزئیات و ویژگیهای آن هنوز ناشناخته باقی مانده است. اکنون محققان انواع روشهای پیشرفته را برای درک بهتر جوامع میکروبی ترکیب کردهاند. تحقیقات در این زمینه نشان داد که همکاری با میکروبها امکان میدهد کاری را انجام دهند که به تنهایی قادر به انجام آن نیستند.
این نتیجه تحقیق جدید گروه EMBL و دانشگاه پیمیل کمبریج و همکارانش است که کفیر یکی از قدیمیترین محصولات غذایی تخمیر شده در جهان را مورد مطالعه قرار میدهند. کفیر به عنوان «یک فوق غذا» شناخته میشود که دارای فواید سلامتی بسیاری از جمله بهبود هضم غذا، کاهش فشارخون و سطح گلوکز خون است. پس از مطالعه 15 نمونه کفیر، محققان با کمال تعجب دریافتند که گونه غالب باکتری لاکتوباسیلوس موجود در دانههای کفیر نمیتواند به تنهایی در شیر - ماده اصلی در کفیر- زنده بماند. با این حال، هنگامی که گونهها مختلف با هم کار میکنند، از متابولیتهای یکدیگر در محیط کفیر تغذیه کرده و در واقع تولیدات هر یک غذای دیگری را تأمین میکند. در واقع همکاری بین میکروارگانسیمهای موجود در کفیر آن را به گونهای نادر در غذاهای تخمیری تبدیل کرده که حاوی گونههای متعدد با سرعت رشد و متابولیتهای و در نتیجه خواص مختلف است.
انتهای پیام/