ملیحه شفیعی
نجات «شیطان تاسمانی» از خطر انقراض
یافتههای جدید اخبار امیدوارکنندهای نسبت به کنترل اپیدمی کشنده سرطان در بین «شیطان تاسمانی» دارد
سرطانهای قابل انتقال در پستانداران نادر است اما از سال 1996، محققان متوجه شیوع یک تومور بدخیم و کشنده در بین «شیطان تاسمانی» شدند که در هنگام درگیری و گاز گرفتن بر سر یافتن غذا این بیماری را به یکدیگر منتقل میکردند و نرخ بالای مرگ و میر ناشی از این سرطان، متخصصان حفاظت از طبیعت را وادار کرد تا برنامههای تولیدمثل در اسارت را برای بقاء نسل این حیوان اجرا کنند.
اما جدیداً متخصصان ژنتیک دانشگاههای کمبریج و واشنگتن به این نتیجه رسیدند که کاهش تراکم جمعیتی حیوان، تغییرات ژنتیکی در عامل ابتلا و تغییر رفتار در حیوان باعث کنترل انتقال این سرطان شده است به گونهای که هر شیطان تاسمانی تنها یک (و یا کمتر) همنوع خود را آلوده میکند که این میتواند به این معنا باشد که بیماری به مرور زمان از بین میرود.
اگر چه این احتمال وجود دارد که با آزادسازی شیطانهای متولد شده در قفس - که مقاومت پایینی نسبت به این سرطان دارند- و بالا رفتن تراکم جمعیتی این حیوانات، دوباره شیوع این سرطان بالا رود ولی در هر صورت یافتههای جدید نشان میدهد که بعید است این حیوان به این زودی منقرض شود.
پرتاب ماهوارههای چینی برای ردیابی منابع امواج گرانشی
چندی پیش دو ماهواره کوچک چینی از مرکز پرتاپ ماهواره Xichang پرتاب و در مدارهای مشابه 600 کیلومتری اما در دو طرف زمین قرار دارند تا انفجارهای پرتوی گاما را که امواج گرانشی تولید میکنند را رصد کنند. کار این دو ماهواره به گونهای است که علاوه بر توانایی به دست آوردن انفجارهای طولانیمدت و بالاتر از انرژی پرتو گاما ناشی از فروپاشی ستارگان عظیم، میتوانند کل آسمان را رصد کرده و منبع انفجار پرتوی گاما را در یک مکان خاص جستجو کنند در حالی که رصدخانههای دیگر تنها نمایی جزئی از آسمان را در اختیار داشتند. توانایی رصد کلی آسمان کمک میکند تا با ارسال پیام سریع به سایر ابزارهای زمینی و فضایی، مشاهده انفجار و مطالعه روی آن پس از درخشش فراهم شود.
ساخت یک روانگردان جدید برای درمان افسردگی
افسردگی یکی از بیماریهایی است که مداخلات پزشکی هنوز برای درمان آن تلاش میکند؛ داروی توهمزای ایبوگین و داروهای روانگردان دیگر، مانند LSD و روانگردان، مدتهاست که به عنوان درمانهای بالقوه قدرتمند برای مبتلایان به اعتیاد و افسردگی شناخته میشوند اما ایبوگین به علت ایجاد حملات قلبی، بعد از چند سال غیرقانونی اعلام شد. محققان دانشگاه کالیفرنیا خبر کشف داروی شیمیایی غیرسمی و غیرتوهمزای از خانواده ایبوگاین را اعلام کردهاند که با افسردگی و رفتارهای اعتیادی جوندگان مقابله میکند. این کشف امید تازهای برای ساخت داروهایی است که مزایای درمانی ترکیبات روانگردان را بدون عوارض جانبی به وجود میآورد.
داروی جدید موسوم به TBG به یک زیرمجموعه از گیرندههای انتقالدهنده عصبی سروتونین (توسط LSD و Psilocybin نیز مورد هدف قرار میگیرند) متصل میشود که این میتواند نشاندهنده مکانیسم مشابه این داروها باشد که اثرات مفید داروهای روانگردان را بدون توهم فراهم میکند.
البته این آزمایشات هنوز برای مصرف انسانی تأیید نشدند اما در صورت موفقیت، این دارو میتواند در درمان مبتلایان به بیماریهایی که در حال حاضر درمانهای پزشکی محدودی دارند، کمک بسیار مؤثری باشد.
ژن درمانی در یک چشم باعث بهبود بینایی در هر دو چشم میشود
در یک آزمایش ژن درمانی در دانشگاه کمبریج که برای بهبود بینایی در بیماران مبتلا به نوروپاتی ارثی لبر (Leber hereditary optic neuropathy) انجام شد، بیماران اگر فقط یک چشمشان تحت درمان قرار گرفته بود اما در هر دو چشم تا حدودی بینایی بهتری پیدا کردند.
در این آزمایش یک ناقل AAV حاوی یک نسخهطبیعی از ژن ND4 با یک توالی میتوکندری هدف اضافه شده، تنها به یکی از چشمان هر بیمار تزریق شد. با اندکی تأخیر در چشمی که تزریق صورت نگرفته بود، هر دو چشم شروع به بهبود میکنند به طوری که 96 هفته پس از درمان، 29 بیمار از 37 بیمار تحت درمان از هر دو چشم بینایی پیدا کرده و افزایش کیفیت زندگی خود را گزارش کردند.
محققان دلیل این اتفاق را انتقال ژن به عصب و چشمی که تزریق دریافت نکرده میدانند. اگر چه این احتمال وجود دارد که این بهبودی به دلیل تأثیر التهاب موضعی بر عملکرد بهتر میتوکندری و یا ساماندهی مجدد بخشی از مغز که سیگنالهای چشم را تفسیر میکند حاصل شده باشد.
چطور سیستم ایمنی کودکان میتواندCOVID را شکست دهد
به نظر میرسد واکنش سیستم ایمنی کودکان برای کلیدی برای یافتن درمان SARS-CoV-2 باشد.
درصد پایین ابتلا به COVID-19 در کودکان خردسال دانشمندان را متحیر کرده است و به همین منظور مطالعه روی این مسئله آغاز شد که چرا سیستم ایمنی بدن کودکان برای از بین بردن SARS-CoV-2 بهتر از بزرگسالان عمل میکند.
طبق گفته ایمونولوژیستها در دانشگاه کلمبیا پاسخ کودکان نسبت به ویروس با بزرگسالان متفاوت است و به احتمال زیاد کودکان حتی در صورت ابتلا بهSARS-CoV-2 یک بیماری خفیف یا بدون علامت را تجربه میکنند. همچنین در برخی کودکان علائم SARS-CoV-2 و آنتی بادیهای اختصاصی آن ایجاد میشود اما در آزمایش استاندارد RT-PCR هیچ نشانی از ویروس مثبت نمیشود.
مطالعات این محققان نشان میدهد آنتی بادی ساخته شده در بدن کودکان صرفاً جهت مقابله با ورود ویروس به سلول است و فاقد آنتی بادیهای خاص نوکلئوکپسید (در مقابل دوز بالای ویروس تولید میشوند) است و این موضوع نشان میدهد سیستم ایمنی کودکان میتواند ویروس را قبل از تکثیر در تعداد زیادی از بین ببرد.
همچنین تشخیص سریع ویروس توسط سلولهای T در بدن کودکان، ظرفیت بیشتر سلولهای T کودکان در پاسخ به ویروسهای جدید، دریافت دوز کمتر ویروس (به دلیل کمتر بودن گیرندههایACE2 در بینی کودکان) از دیگر دلایل این موضوع عنوان میشود.
واضحترین منظره خورشید که تاکنون ثبت شده است
واضحترین تصویر از لکههای خورشیدی توسط بزرگترین تلسکوپ خورشیدی از روی زمین ثبت شد. این تصویر مبهم که شبیه آفتابگردان است؛ نوارهایی از پلاسما که توسط میدانهای مغناطیسی ساخته شدند، از لکه تیره میانی خارج شدند.
این تصویر در ژانویه گذشته توسط تلسکوپ خورشیدی Daniel K. Inouye جدید در هاوایی ثبت شده است و مدیر رصدخانه، توماس ریمل و همکارانش در 4 دسامبر در Solar Physics آن را منتشر کردند. این تصویر واضح که جزئیات را تا 20 کیلومتر هم نشان میدهد میتواند در پیدا کردن جواب سؤالات زیادی درباره خورشید (از جمله تفاوت میلیونی در گرمای جو خارجی و سطح خورشید) به محققان کمک کند.
در حقیقت لکههای خورشیدی محل عبور دستههای میدان مغناطیسی از سطح خورشید را نشان میدهند و میدانهای مغناطیسی حباب گاز داغ را که از پایین نشأت میگیرد سرکوب میکنند که باعث خنک شدن سطح و تاریکتر شدن آن از محیط اطراف میشود. در حالی که میانگین دما در سطح حدود 500/5 درجه سانتیگراد است، هسته یک لکه خورشید ممکن است «فقط» 3700 درجه سانتیگراد باشد.
روش کنهها برای محافظت خود در برابر باکتریهای کشنده روی پوست انسان
به طور طبیعی روی پوست انسان باکتریهایی زندگی میکنند که به طور بالقوه برای حشرات خونآشام کشنده هستند.
متخصصان میکروبیولوژی در دانشگاه کالیفرنیا با انجام یک تحقیق جدید نشان دادند که یک ژن موسوم به Dae2 در کد ژنتیکی کنههای پاسیاه وجود دارد که موجب حفاظت آنها در مقابل باکتریهای پوست میزبان میشود. یافتههای جدید نشان میدهد که این ژن باکتریهای موجود روی پوست انسان که برای کنهها کشنده است، را از بین میبرد.
انتهای پیام/