حالت شب
منو
موضوعات
banner
Tahririe

میز خبر اردیبهشت 1400

PAS 20170130GIR DSC 6594 JGalbany2

اندازه فونت:

عادله صالحی

اولین اشعه ایکس از اورانوس کشف شد                    

ستاره‌شناسان ناسا موفق شدند برای اولین‌بار پرتوهای اشعه ایکس را از اورانوس مشاهده کنند. اورانوس یکی از سیارات منظومه شمسی، دارای دو حلقه بوده و قطر آن 4 برابر زمین است. این سیاره تقریباً به طور کامل از هیدروژن و هلیوم تشکیل شده است. محققان احتمال می‌دهند که حلقه‌های اورانوس خودشان اشعه ایکس را تولید می‌کنند. اورانوس در محیط فضایی نزدیک خود توسط ذرات باردار الکترون و پروتون احاطه شده است. برخورد این ذرات پرانرژی با حلقه‌ها باعث درخشش حلقه‌های اورانوس می‌شود. همچنین منجمان احتمال می‌دهند که اشعه ایکس اورانوس از شفق‌های قطبی سرچشمه می‌گیرند. تعیین منابع اشعه ایکس می‌تواند به منجمان کمک کند تا درک بهتری از چگونگی انتشار اشعه ایکس از اجرام عجیب و غریب و تاثیر آنها بر رشد سیاه‌چاله‌ها و ستاره‌های نوترونی داشته باشند.

 اولین واکسیناسیون علیه پروتئین جهش‌یافته در بیماران تومور مغزی     

به نقل از ساینس‌نیوز، محققان سرطان در هایدلبرگ و مانهایم آلمان آزمایش‌های بالینی واکسیناسیون علیه تومورهای بدخیم مغزی را بر روی 32 بیمار آغاز کردند. بنابر گزارش آنها این واکسن پاسخ ایمنی مطلوبی را علیه تومورهای سرطان مغز نشان داده و سیستم ایمنی بدن این بیماران عکس‌العمل خوبی به پپتید واکسن داشته است. همچنین 82 درصد آنها پیشرفت تومور نداشته‌اند. اصولا جهش در ژنوم تومور اغلب منجر به تغییرات پروتئینی می‌شود. این واکسن می‌تواند سیستم ایمنی بدن را از این پروتئین‌های جهش‌یافته مطلع کند. نتایج ایمن‌بودن این واکسن نیز در مجله نیچر گزارش داده شده است. کلوبومای پراکنده از جمله تومورهای غیرقابل درمان مغزی است که در مغز پخش می‌شود و با جراحی به سختی از بین می‌رود. شیمی‌درمانی و پرتودرمانی نیز اثر محدودی بر روی آنها دارد. از این‌رو کشف این واکسن می‌تواند کمک شایانی به این بیماران کند. پزشکان تاکنون در بین بیماران واکسینه شده عارضه جانبی خاصی پیدا نکردند و سیستم ایمنی 93 درصد این بیماران تحت آزمایش، پاسخ مناسبی به پپتید واکسن نشان داده است.

 ماهواره اصلی زمین به کمک ردیابی بلایا و تغییرات آب‌وهوایی می‌آید

برای کمک به محققان جهت ردیابی خطرات طبیعی، فضاپیمای NISR طراحی و توسط ناسا به بزرگ‌ترین آنتن رفلکتور ماهواره‌ای مجهز شده است. این یک ماموریت مشترک بین ناسا و سازمان تحقیقات فضایی هند است که هدف‌های بزرگی را دنبال می‌کند. فضاپیمای فوق از دو نوع رادار دیافراگم مصنوعی برای اندازه‌گیری تغییرات سطح زمین استفاده می‌کند و از یک آنتن بازتابنده برای ارسال و دریافت سیگنال‌های رادار به سطح زمین کمک می‌گیرد. محققان با کمک این فضاپیما میزان جریان یخچال‌های طبیعی و میزان ذوب صفحات یخ را اندازه‌گیری می‌کنند. همچنین افزایش سطح آب دریا و تغییر توزیع پوشش گیاهی در سراسر جهان را مورد بررسی و مشاهده قرار می‌دهند. این ماهواره می‌تواند در تمام شرایط آب‌وهوایی با دقت بی‌سابقه‌ای تغییرات سطح زمین را در شبانه‌روز بررسی و ردیابی کند و بلایا و خطرات طبیعی‌ای چون فوران آتشفشان و زمین لرزه و تغییرات آب‌و‌هوایی را با دقت بیشتری شناسایی کند.                                             

 درک قلب مریخ   

محققان در حال درک قلب مریخ‌اند. ناو ناسا از ردیاب این سایت برای ثبت امواج لرزه‌ای در اطراف سیاره زمین و همچنین هسته مذاب مریخ استفاده می‌کند. فضای داخلی مریخ از عناصر نسبتا سبک مانند اکسیژن تشکیل شده است. یکی از محققان به نام استهلر می‌گوید: «ما تاکنون به وضعیت هسته اصلی پی‌نبرده‌ایم اما اکنون می‌دانیم امواج لرزه‌نگاری را چگونه ردیابی و جست‌وجو کنیم و در حال حاضر نشانه‌هایی از یک هسته داخلی جامد را پیدا کرده‌ایم. شعاع هسته مریخ حدود 1810 تا 1860 کیلومتر است و چگالی آن نسبت به آنچه ما فکر می‌کردیم کمتر به نظر می‌رسد. در ماه‌های آینده امیدواریم لرزه‌های بیشتری را مشاهده کنیم. تا درک عمیق‌تری از ساختار زیر‌زمینی مریخ داشته باشیم.»

 کشف سه گونه باکتری در ایستگاه فضایی

محققان ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) سه گونه ناشناخته باکتری را در این ایستگاه فضایی کشف کردند که در حال رشدند. آنها این باکتری‌ها را در میزهای غذاخوری و محفظه رشد گیاهان ایستگاه تحت نظرگرفتند. همه آنها از دسته باکتری‌هایی‌اند که معمولا درخاک و آب شیرین یافت می‌شوند. این موضوع به نظر ترسناک می‌رسید اما بررسی‌های آنها نشان داد که این باکتری‌ها برای انسان بی‌خطرند و می‌توانند برای رشد محصولات در محیط سخت فضا مفید باشند. این اولین‌بار نیست که باکتری‌های مقاوم در فضا پیدا می‌شوند. در سال 2020 محققان ژاپنی دریافتند که گلوله‌های باکتری خشک شده به قسمت خارجی ایستگاه چسبیده‌اند و توانایی زنده ماندن در فضا را برای بیش از سه سال دارند و به نظر می‌رسد که انسان‌ها اولین موجوداتی نیستند که از کره زمین برای استعمار مریخ  و سیارات دیگر آمده‌اند. دانشمندان درصدد یافتن ژن‌هایی برای تقویت رشد گیاهان در فضایند. آنها این باکتری‌ها را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند و قرار است بررسی‌ها و مطالعات بیشتر خود را بر روی آنها پس از بازگشت به زمین انجام دهند.

 موشک مگامون ناسا آماده پرتاب است

مرحله آزمایشی اولین پرواز موشک مگامون ناسا انجام شد. این بزرگ‌ترین عضو موشکی ناسا است که تاکنون ساخته شده. پرتاب فوق 18 مارس  2021 در ایستگاه دوم آتش داغ واقع در مرکز فضایی استنیس ناسا در نزدیکی خلیج سنت لوئیس می‌ سی ‌سی پی انجام شد.

پرتاب این موشک نقطه عطف مهم برای آژانس است. این فضاپیمای بدون سرنشین به دور ماه و زمین فرستاده شد تا زمینه را برای ماموریت‌های آرتمیس فراهم آورد. این موشک قوی‌ترین نوعی است که ناسا تاکنون ساخته است. در مرحله اصلی بیش از 6/1 میلیون رانش در عرض هفت ثانیه ایجاد می‌کند و تنها موشکی است که می‌تواند از عهده ماموریت‌های نسل آینده امریکا برآید و اولین زن و مرد بعدی را روی ماه قرار دهد. استیوجورچیک مدیر ناسا گفت: آزمایش موفقیت‌آمیز SLS نقطه عطفی برای اهداف ناسا است.

اس‌ال‌اس دو مخزن دارد که بیش از733000 گالن هیدروژن مایع ابر سرد و اکسیژن مایع را برای سوخت موتورها نگه‌می‌دارد. همچنین دارای یک شبکه پیچیده از نرم‌افراز پرواز از نوع سیستم‌های اویونیک است که برای کمک به پرواز طراحی شده‌اند.

 واکسیناسیون خوراکی علیه ویروس کرونا

دانشمندان دانشگاه وورتسبورگ به همراه یک شرکت دارویی، واکسن خوراکی برای مبارزه با ویروس کرونا ابداع کردند. آنها امیدوارند در آینده نزدیک پیشرفت‌های چشمگیری جهت رفع همه‌گیری این بیماری داشته باشند. در این روش عمل واکسیناسیون توسط سرنگ انجام نمی‌شود بلکه واکسن به صورت کپسول خوراکی افراد را در برابر این بیماری مصون می‌کند. پژوهشگران درصدد انجام اولین آزمایش‌های بالینی این کپسول بر روی انسان‌اند. یک محقق میکروبیولوژیست در خصوص نحوه عملکرد این واکسن می‌گوید: «باکتری‌ها در یک پوشش کپسولی ابتدا در مقابل اسید معده محافظت شده و سپس بعد از عبور از معده تاثیر خود را در روده کوچک نشان می‌دهند. باکتری‌ها در آنجا می‌توانند آنتی‌ژن‌ها را به سیستم ایمنی بدن ارائه دهند. این باکتری‌ها دو نوع آنتی‌ژن تولید می‌کنند تا در صورت ضعیف بودن آنتی‌ژن اول، آنتی‌ژن بعدی بتواند به عنوان لنگر ایمنی وارد عمل شود و مانع جهش ویروس شود. از جمله مزایای این روش واکسیناسیون تولید ارزان و تجویز آسان و همچنین نگهداری آن در دمای نرمال است. محققان قصد دارند به زودی پس از اطمینان کامل از اثر بخشی این کپسول در آزمایش‌های بالینی آن را به تولید انبوه برسانند.

 نقش تغییرات آب‌وهوایی در گسترش ویروس کرونا             

بنا به گفته دانشمندان شواهد نشان می‌دهد که تغییرات آب‌وهوایی نقش مستقیمی در ظهور ویروس کووید-19 و سندرم حاد تنفسی کووید دارد. اصولا تغییرات اقلیمی بر روی کیفیت هوا، آب آشامیدنی و تامین غذا تاثیر می‌گذارد و همه این عوامل روی سلامت انسان موثر است. قبل از شیوع بیماری کرونا آلودگی محیط‌زیست یکی از علل افزایش مرگ‌ومیر به حساب می‌آمد اکنون با همه‌گیری این بیماری شاهد از دست رفتن بسیاری از افراد در سراسر جهانیم. یک تیم بین‌المللی از دانشمندان انگلیس، آلمان و آمریکا رابطه‌ای بین تغییرات اقلیمی و تعداد گونه‌های خفاش‌ها و تعداد ویروس کرونا پیدا کرده‌اند. تغییرات آب‌وهوایی و حیات‌وحش ناشی از انسان، شیوع این بیماری را تحت تاثیر قرار داده است. به دلیل این امر عواملی مانند دما، دی‌اکسید کربن و اتمسفر پوشش ابر در حال تغییر و تحول‌اند و همه‌ اینها روی رشد گیاهان و روی اکوسیستم و زیستگاه‌های طبیعی تاثیر دارند. این تغییرات محیط مناسبی برای رشد گونه‌های خفاش و گسترش ویروس کرونا فراهم کرده است.  سازمان بهداشت جهانی تاکید دارد که تمام دولت‌مردان و سیاستمداران کشورها باید استراتژی‌های محاسباتی جدیدی برای جلوگیری از این آسیب‌های محیطی اتخاذ کنند. همچنین در سال‌های آینده راهکارهای بیشتری برای اصلاح رفتار انسانی در سراسر دنیا اعمال می‌شود تا شاهد گسترش بیماری‌های عفونی و نابودی زندگی انسان‌ها نباشیم.

 چرا گوریل‌ها به قفسه سینه خود ضربه می‌زنند           

آیا تاکنون به این فکر کرده‌اید که چرا گوریل‌ها با دستان خود به قفسه سینه‌شان می‌زنند؟ آنها برای نمایش میزان قدرت خود، ترساندن رقبا و جلب توجه‌ جنس مخالف این کار را انجام می‌دهند. دانشمندان بر این باورند که این اصوات طبل‌زا می‌تواند اندازه آنها را نیز نشان دهد. براساس گزارش ساینس، طبق تحقیقات آنها فرکانس صوتی ضربات قفسه سینه گوریل‌های بزرگ‌تر به طور قابل توجهی کوتاه‌تر از گوریل‌های کوچک‌تر است. تعداد ضربات و مدت زمان انجام این عمل آنها هر کدام مفهوم خاصی دارد. ماده‌ها نیز برای جلب توجه این کار را دوست دارند. اغلب گوریل‌ها با این روش قدرت خود را به رخ رقبایشان می‌کشند تا آنها را دعوت به جنگیدن کنند.

 تولید شیر برای درمان و پیشگیری بیماری کرونا توسط محققان ایرانی

محققان دانشگاه اصفهان با همکاری دانشمندان میکروبیولوژیست، پزشکان و دامپزشکان و حمایت صنایع تولید شیر مادر و مرکز فولاد مبارکه اصفهان موفق به تولید شیر برای درمان بیماری کرونا و پیشگیری و کنترل کووید-19 شدند. این شیر حاوی ماده آنتی‌بادی علیه ویروس کرونا بوده که باعث ایجاد ایمنی غیرفعال در سطوح مخاطی حلق، حنجره، ابتدای نای و دستگاه گوارش شده و همچنین سبب تسریع عملکرد سیستم ایمنی بدن فرد مبتلا می‌شود. مصرف این شیر هیچ‌گونه عوارض خاصی در فرد ایجاد نمی‌کند و افرادی که به شیر حساسیت دارند می‌توانند آن را به مقدار کم و به صورت غرغره استفاده کنند. این محصول فاز اول آزمایش بالینی خود را با موفقیت پشت سر گذاشته و هم‌اکنون در مرحله فاز سوم آزمایش بوده و قرار است در اردیبهشت ماه به تولید انبوه برسد تا به صورت رایگان در دسترس بیماران و تمام کسانی که با افراد بیمار در تماس‌اند قرار گیرد.

 هوش مصنوعی احساسات انسان را تفسیر می‌کند                

در طول همه‌گیری کرونا شرکت‌های فناوری در حال تهیه نرم‌افزار تشخیص احساسات برای نظارت روی کارگران، کودکان و دانش‌آموزان از راه دورند. این برنامه که در هنگ‌کنگ توسعه یافته، می‌تواند احساسات دانش‌آموزان را در کلاس ارزیابی کند و از ویژگی‌های صورت برای تعیین وضعیت عاطفی هر دانش‌آموز نظیر شادی، غم، عصبانیت، انزجار، تعجب، ترس، استرس و هیجان استفاده کند و حتی میزان انگیزه آنها را مورد ارزیابی و بررسی قرار دهد. قبلاً از این فناوری در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی برای کنترل وضعیت بیمار و در دادگاه‌ها و زندان‌ها برای کنترل مجرمان استفاده می‌شد اما با توجه به پیشرفت‌های هوش مصنوعی دیگر نمی‌توان اجازه داد که به کارگیری چنین فناوری‌هایی کنترل نشده باشد چرا که ممکن است عده‌ای با استفاده نادرست، کودکان و سایر جمعیت‌های آسیب‌پذیر را مورد هدف‌های نامناسب قرار دهند. با نظارت موثرتر بر این ابزارها می‌توان استفاده‌های مطلوب و بهینه‌ای از آنها کرد.

انتهای پیام/

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

تلگرام گوگل پلاس لینکدین