حالت شب
منو
موضوعات
banner
Tahririe

میزخبر آذرماه 99

اندازه فونت:

ملیحه شفیعی

آلودگی هوا عامل افزایش ۱۵ درصدی خطر مرگ در بیماران کووید۱۹

گزارش گروهی از محققان مؤسسه مکس‌پلانک در آمریکا نشان‌دهنده وجود ارتباط بین میزان آلودگی هوا و مرگ و میر ناشی از کووید۱۹ است. مطالعات منتشر شده در زمینه قلب و عروق نشان می‌دهد که ذرات ریز خطر مرگ ناشی از کووید۱۹ در جهان را تا ۱۵ درصد افزایش داده است‌. در این تحقیق از داده‌های مربوط به اپیدمی سارس در سال ۲۰۰۳، تحقیقات مربوط به واکنش قرار گرفتن در معرض ذرات ریز، داده‌های ماهواره‌ای و مدل جوی استفاده شده است. به گفته محققان این پژوهش طول عمر ذرات آئروسل (ذرات بیولوژیکی هوابرد) حدود یک هفته است و پس از استنشاق و رسوب در ریه‌ها باعث آسیب می‌شود و طی سال‌ها مواجهه، باعث بیماری‌های قلبی ریوی مزمن یا تشدید آن‌ها می‌شود، که همان شرط‌های تأثیرگذار بر شدت نتایج کووید۱۹ هستند.

ساخت حافظه ایمونولوژیکی مبارزه با ویروس SARS-COV-2 با تزریق لنفوسیت‌های Memory T بهبودیافتگان

تشکیل بانک سلولی لنفوسیت‌های Memory T از بهبودیافتگان کووید۱۹ و استفاده از آن می‌تواند برای درمان بیماران بدحال مؤثر باشد. بر این اساس پزشکان بیمارستانی در مادرید پیشنهاد می‌کنند ایجاد یک بانک سلولی از لنفوسیت‌های بهبودیافتگان و تزریق آن به مبتلایانی که بیماری آن‌ها شدید است به درمان این بیماری کمک خواهد کرد. در مطالعات انجام شده این لنفوسیت‌های بهبودیافتگان جدا کردند و نشان دادند این لنفوسیت‌های قابلیت فریز شدن و نگهداری برای تزریق و نهایتاً تشکیل یک بانک سلولی را دارند.

 روش استفاده از پلاسمای بهبودی عاری از سلول‌های ایمنی ولی حاوی آنتی‌بادی، در حال حاضر استفاده گسترده‌ای دارد، اما به گفته ایمولوژیست دانشگاه اراسموس در نتر لند تزریق پلاسما و آنتی بادی اگر چه در در مبارزه با کوید۱۹ مؤثر است اما در بدن استفاده‌کننده تولید نمی‌شوند، در حالی که در استفاده از لنفوسیت‌ها این امکان وجود دارد که بدن فرد حافظه ایمولوژیکی جدید خود را بسازد.

در استفاده از این روش، سازگاری ایمنی بین اهداکننده و گیرنده از اهمیت بالایی برخوردار است به همین دلیل این روش در درمان بیماران بدحال مؤثر است چرا که سطح لنفوسیت‌ها در بدن این بیماران پایین است.

تحقیقات جدید WHO برای یافتن منشأ جدید ویروس SARS-COV-2

با توجه به این‌که ردیابی مسیر ویروس برای جلوگیری از شیوع آن در آینده مهم است، تحقیقات برای بررسی منشاء بیماری همه‌‌گیر کووید۱۹ توسط سازمان بهداشت جهانی آغاز می‌شود. این تحقیقات از ووهان چین آغاز و در سراسر دنیا ادامه پیدا خواهد کرد. اکثر محققان منشأ این ویروس را خفاش‌ها می‌دانند اما چگونگی انتقال آن به انسان مشخص نیست. به گفته سازمان بهداشت جهانی مرحله اول تحقیقات در ووهان، توسط محققان چینی انجام می‌شود و محققان بین‌المللی پس از بررسی نتایج آن به چین سفر خواهند کرد. در  نمونه‌برداری اولیه از لاشه حیوانات منجمد در بازار ووهان، شواهدی از ویروس پیدا نشد اما نمونه‌های محیطی از نظر ویروس مثبت بودند.

در مرحله بعدی تحقیقات، محققان سایر دام‌های عرضه شده در این بازار، بازارهای دیگر ووهان و سوابق بیماران بیمارستان‌های این شهر را مورد بررسی قرار می‌دهند.

تردید درباره میزبان اصلی باکتری جذام

اطلاعات کمی در مورد محل و زمان ظهور بیماری جذام در دست است و مطالعات پیشین روی گونه‌های دیگر حیوانات نشان می‌داد احتمالاً عامل بیماری‌زا از انسان به حیوانات منتقل شده است. اما مطالعات یک دانشمند حفظ منابع طبیعی در پارک ملی در گینه بیسائو که برای اولین بار نشان داد که شامپانزه‌ها نیز دچار بیماری جذام می‌شوند این فرضیه را دچار تردید کرده است. تشخیص این بیماری در این‌ گونه از حیوانات سابقه نداشته و بعید به نظر می‌رسد که از انسان به آن‌ها منتقل شده باشد چرا که برای انتقال بیماری، تماس طولانی‌مدت با بیمار لازم است که در پارک ملی گینه بیسائو چنین شرایطی وجود نداشته است. بنابراین، این احتمال که چیز دیگر غیر از انسان میزبان اصلی این بیماری باشد و یا حتی امکان این‌که باکتری جذام در محیط زندگی کند وجود دارد.

یک متخصص ژنتیک تکاملی در دانشگاه ایالتی آریزونا، معتقد است که وجود این باکتری به میلیون‌ها سال قبل،  به زمانی قبل از انسان برمی‌گردد، که نشان می‌دهد این باکتری قبل از تکامل انسان، میزبان دیگری نیز داشته است.

 

استخراج مواد معدنی از سنگ‌های فضایی با استفاده از باکتری

آزمایش‌های جدید در ایستگاه فضایی بین‌المللی نشان می‌دهد که می‌توان از باکتری‌ها برای دستیابی به منابع ارزشمند سنگ‌های فضایی و استخراج آن‌ها استفاده کرد.

بر اساس مطالعه روی ایستگاه فضایی بین‌المللی، با کمک یک نوع باتری می‌توان عناصر نادر زمینی را حتی در محیط‌های کم جاذبه از سنگ‌ها استخراج کرد. این یافته‌ها نشان می‌دهد که می‌توان از میکروب‌ها برای استخراج فلزات و مواد معدنی با ارزش در خارج از زمین استفاده کرد. استفاده از این باکتری‌ها می‌تواند روشی ارزان قیمت برای استخراج منابع برای پایدارتر کردن زندگی در فضا باشند و امکان سفرهای طولانی و سکونت در جهان‌های دور را فراهم کنند.

باکتری‌ها ارگانیسم‌های تک سلولی هستند که مواد مغذی و سایر ترکیبات اصلی را از طریق واکنش‌های شیمیایی خاص از سنگ‌ها استخراج می‌کنند و فرآیندهای باکتریایی برای استخراج حدود ۲۰ درصد از مس و طلای جهان مهار می‌شوند.

اگر چه میکروب‌ها جایگزین فناوری‌های استخراج نخواهند شد اما می‌توانند کار استخراج را برای اجسام فرازمینی تا ۴۰۰ درصد تسریع کنند. 

ارتباط مستقیم بین ابتلا به کرونا و بیماری‌های روانی

ایجاد مشکلات روانی در بهبودیافتگان بیماری‌های اپیدمی معمولاً اتفاق می‌افتد و این الگو برای پاندمی کرونا نیز اتفاق افتاد است به ‌طوری که بعد از سه ماه از ابتلا، از هر پنج بیمار کووید۱۹ یک نفر به بیماری روانی مبتلا می‌شود که اختلالات اضطرابی، بی‌خوابی و زوال عقل رایج‌ترین تشخیص‌ها در این افراد بوده است.

محققان دانشگاه آکسفورد با مطالعه پرونده ۷۰ میلیون بیمار در ایالات متحده متوجه شدند که ۱۸ درصد از این بیماران در طی ۱۴ تا ۹۰ روز پس از تشخیص کووید۱۹ با مشکل بهداشت روانی رو‌به‌رو شدند. در مرحله بعدی تحقیقات، وضعیت این بیماران با شش بیماری دیگر (از جمله آنفولانزا و شکستگی) در مدت زمان مشابه مقایسه شد و نتیجه حاصل از آن نشان داد که احتمال تشخیص بیماری روانی برای اولین بار در بیمار کووید19 دو برابر بیماران دیگر است.

از سوی دیگر تشخیص کووید19 در افراد مبتلا به بیماری روانی، به ویژه اختلال کمبود توجه در بیش فعالی، اختلال دو قطبی، افسردگی یا اسکیزوفرنیف 65٪ بیشتر می‌شود.

کاهش نرخ جهانی مرگ و میر 

در حالی که آمار قربانیان کرونا در کشور در حال افزایش است، آمار جهانی کاهش نرخ مرگ کووید را نشان می‌دهد. داده‌های جمع‌آوری شده توسط سرویس بهداشت ملی کشور انگلستان نشان‌دهنده کاهش میزان مرگ و میر ناشی از کروناست. این موضوع برای کشور هند و برخی از ایالات آمریکا نیز صحت دارد. در این بررسی‌ها هیچ اشاره‌ای به کاهش یا افزایش آمار مبتلایان نشده است و تنها نرخ مرگ و میر را مورد بررسی قرار داده است.

 به گفته متخصصان این کاهش مرگ در بین مبتلایان کووید۱۹، نتیجه کاهش فشار بر بیمارستان‌ها، تغییرات جمعیتی و تجربیات بدست آمده در خصوص این بیماری است اما هیچ‌کس نمی‌داند این کاهش نرخ جهانی مرگ و میر تا چه زمانی ادامه خواهد داشت.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

تلگرام گوگل پلاس لینکدین