حالت شب
منو
موضوعات
banner
Tahririe

معرفی پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای

اندازه فونت:

اداره روابط عمومی و اطلاع‌رسانی پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌اي ايران

پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌اي ايران بزرگ‌ترين مجموعه پژوهشي كشور در حوزه علوم و فنون هسته‌اي، وابسته به سازمان انرژي اتمي ايران است. در سال 1335، مقرر شد يك مركز اتمي وابسته به دانشگاه تهران در منطقه اميرآباد تهران ايجاد شود. اين مركز در سال 1338 احداث شد و سال‌ها با نام مركز اتمي دانشگاه تهران به فعاليت خود ادامه داد. 2 سال بعد از این تاریخ، ساخت راكتور تحقيقاتي 5 مگاواتي تهران كليد خورد و در آبان ماه 1346 اولين راكتور تحقيقاتي كشور افتتاح شد. در 25 تيرماه سال 1353 قانون تاسيس سازمان انرژي اتمي ايران با راي اكثريت نمايندگان مجلس شواري ملي تصويب و بدين ترتیب، عرصه جديدي از علوم و فناوري، به روي پژوهشگران ايراني گشوده شد.

در تاريخ 01/07/1353 مركز اتمي دانشگاه تهران با نام جديد مركز تحقيقات هسته‌اي به سازمان انرژي اتمي واگذار شد و به فعاليت‌هاي خود ادامه داد. اين سازمان تازه متولد شده از همان ابتدا، با به‌روزترين امكانات نظير راكتور تحقيقاتي، شتاب‌دهنده واندوگراف و چشمه 5000 كوري كبالت-60 مجهز شد كه در آن دوره در منطقه غرب آسيا بي‌نظير بود.

پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌اي به عنوان هسته‌ تحقيقاتي سازمان و اولين پژوهشگاه تخصصي در حوزه‌ علوم و فنون هسته‌اي به منظور پاسخگويي به نيازهاي پژوهشي كشور در اين حوزه در تاريخ 13/10/1385 با مجوز شوراي گسترش آموزش عالي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري تاسيس شد.

در حال حاضر، پژوهشگاه شامل 8 پژوهشكده‌ چرخه سوخت هسته‌اي، فيزيك و شتابگرها، رآكتور و ايمني هسته‌اي، كاربرد پرتوها، پلاسما و گداخت هسته‌اي، فوتونيك و فناوري كوانتومي، كشاورزي هسته‌اي، مطالعات راهبردی هسته‌ای و ارگان اصلي مواد، با ماموريت‌ها، اهداف و زيرساخت‌هاي متنوعي در حال رشد و نمو است.

پژوهشگاه داراي زيرساخت‌هاي فني و تحقيقاتي مختلفي است كه عمدتا در سطح كشور منحصر به‌فردند كه برخي از آنها عبارتند از:

 

*راكتورهاي تحقيقاتي شهید دکتر محسن فخری‌زاده (تهران) و اصفهان

*شتاب‌دهنده واندوگراف

*شتاب‌دهنده سيكلوترون

 *دستگاه توكامك الوند و دماوند

 *شتاب‌دهنده‌ الكترون از نوع رودوترون

پژوهشگاه با داشتن 5 مركز تحقيقاتي در شهرهاي مختلف كشور، قريب به 100 آزمايشگاه علمي-تحقيقاتي و افزون بر 250 نفر عضو هيئت‌علمي و نيروي انساني زبده، يكي از مراكز اصلي پژوهشي كشور محسوب مي‌شود. طبق گزارش دفتر ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم، پژوهشگاه جزء 10 موسسه برتر كشور خودنمايي مي‌كند.

همكاري‌هاي بين المللي پژوهشگاه شامل همكاري با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي در قالب پروژه‌هاي همكاري فني (TC) و پروژه‌هاي تحقيقاتي مشترك (CRP) در زمينه‌هاي صنعت، سلامت، كشاورزي و توسعه زيرساخت طي سال‌هاي گذشته همواره ادامه داشته است.

همچنين پژوهشگاه طي سال‌هاي گذشته مجري طرح هاي كلان ملي بوده و دستاوردها و افتخار‌های زيادي براي كشور به ارمغان آورده است.

براساس آخرين رتبه‌بندي موسسات پژوهشي توسط پايگاه استنادي علوم جهان اسلام (ISC) پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌اي رتبه پنجم را كسب کرده است.

در راستاي تبديل دستاوردهاي علمي به محصولات قابل فروش و تثبيت جايگاه پژوهشگاه در زنجيره‎‌ها و شبكه‌هاي علم و فناوري، برنامه ايجاد مركز نوآوري تخصصي علوم و فنون هسته‌اي در سال 98 تدوين و از ابتداي سال 99 عمليات ساخت اين مركز در فضايي بيش از 1400 مترمربع و با حمايت معاونت علمي و فناوري رياست‌جمهوري آغاز شد.

اين تغيير نگرش، پژوهشگاه را به مجموعه‌اي در ارتباط هوشمندانه و سازمان‌يافته با صنعت و جامعه تبديل خواهد كرد كه اولويتش رفع نيازها و حل مسائل اساسي كشور و ارتقاي كيفيت زندگي مردم با به‌كارگيري علوم و فنون هسته‌اي خواهد بود. اميد است پژوهشگاه به پشتوانه پژوهشي اعضاي هيئت‌علمي و نيروي انساني توانمند و حمايت سازمان انرژي اتمي با سرعت بيشتري مسير پيشرفت را طي کند.

انتهای پیام/

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

تلگرام گوگل پلاس لینکدین