سعیده مقدمزاده
واقعیت این است که در قرن 21، علم و فناوری در همه بخشهای مهم زندگی انسان امروزی حضوری فعال دارد. طبیعتاً گردشگری نیز از این قاعده مستثنا نیست. در طول یکصد سال اخیر تحولهای شگرفی در حوزه گردشگری رخ داده که آن را به یک صنعت پرسود و ثروتمند تبدیل کرده است. پیشرفت در صنعت گردشگری، در کشورهای توسعهیافته و درحالتوسعه، با چنان سرعتی است که اقتصاد بسیاری از کشورها به چنین فناوریهایی وابسته شده است. به طوری که با شروع همهگیری کرونا، اقتصاد این کشورها ضررهای جبرانناپذیری را متحمل شده است.
صنعت گردشگری هم مانند سایر جنبههای مختلف زندگی از فناوریهای روز دنیا بهرهمند شده است و توانسته خود را وفق دهد با آنچه زندگی قرن 21 مینامیم. از پیشرفتهای روزافزون شبکه جهانی اطلاعات گرفته تا پیشرفتهای عظیم صنعتی که همگی تأثیر زیادی در افزایش کیفیت گردشگری در جهان داشتهاند، نشان میدهد که علم حتی خوشگذرانی را برای انسان آسانتر کرده است.
اینترنت و سازوکارهای ارتباطجمعی
تا یکصد سال قبل یا حتی کمتر، وقتی کسی به سفر میرفت، اعضای خانواده او تنها کاری که میتوانستند برای مسافرشان بکنند، صبر بود. چه بسیار مسافرانی که ماهها و حتی سالها از خانه و کاشانهشان دور میشدند، بدون اینکه خبری از آنها باشد. بعد از مدتها، شاید به دلیل ظهور ماشین و اتوبوس، مدتزمان سفرها کمتر شد اما بازهم ارتباط داشتن به هنگام سفر با اعضای خانواده، امری ضروری و حیاتی بود که بعدها با ظهور تلفن، به این نیاز اساسی به بهترین شکل ممکن پاسخ داده شد. جمله معروف: «رسیدی، زنگ بزن!» شاید نقطه عطفی در تاریخ ارتباطات در ایران محسوب شود. زمانی که کمکم استفاده از ابزارهای ارتباطی برای مردم به یک عادت تبدیل شد.
ادامه این مطلب را در شماره 690 (فروردین ماه 1400) مجله دانشمند بخوانید