حالت شب
منو
موضوعات
banner
Tahririe

ضرورت حفظ امنیت فیزیکی و مجازی

cog1

اندازه فونت:

آراد حمیدسمیعی

 دنیای دیجیتالی امروز در عین جذابیت و شگفت‌انگیز بودن، همه‌ ما را از پیر تا جوان، وادار به رعایت نکات امنیتی می‌کند؛ گاه برای سلامت جسم و گاه برای سلامت ذهن.

1. گاردماین، تکنولوژی گاوصندوق در ابعاد کیف پول

همه آگاهیم که هنگام بیرون‌رفتن یا سفر‌رفتن چقدر احتمال گم‌شدن اسناد و مدارک ‌همراه‌مان بالاست. جهت درخواست صدور مجدد بسیاری از کارت‌ها و مدارک نیز با فرایندی طولانی‌مدت مواجه‌ایم. از این‌رو آقای «مارینوس بومَن[1]» دست به ابداعی نوین و خلاقانه زده و گاردماین[2] را خلق کرده است. گاردماین، ترکیبی از یک گاوصندوق هوشمند، بلندگوی صدا، پاوربانک و دوربین مداربسته است که فضای کافی برای نگهداری شناسنامه، کارت‌های بانکی، پول نقد، کلید‌های منزل و خودرو و گوشی همراه در آن تعبیه شده است. این کیف مجهز به یک دزدگیر با آژیر بسیار بلند (120 دسی‌بل) است. می‌توانید با گوشی هوشمند خود و بلوتوث نسخه‌ 5 یا تکنولوژی وای‌فای به گاردماین متصل شوید و با استفاده از صفحه‌ لمسی آن با گوشی خود کار کنید. به این ترتیب جهت پخش موسیقی، تماشای ویدئو و... دیگر نیازی به استفاده از بدنه‌ فیزیکی گوشی همراه نخواهید داشت. همچنین از این کیف به عنوان دوربین مداربسته هم می‌توان استفاده کرد. دوربین آن به‌‌جز عکاسی از چهره‌ شخصی که به آن دست می‌زند، مناسب نظارت بر خردسالان هنگام خواب یا نظارت در منزل نیز است و در لحظه تصاویر دریافتی را به گوشی هوشمندی که به آن متصل شده، انتقال می‌دهد. ایده‌ طراحی این دستگاه وقتی شکل گرفت که کیف‌پول یکی از اعضای طراح در ساحل به سرقت رسید. با بودجه‌ای که دانشگاه لیوبِن اتریش برای این پروژه درنظر گرفت، نسخه‌ اولیه آماده شد و حالا پس از 3 سال، گاردماین به مرحله‌ آخر رسیده و از آزمایش‌های متعددی سربلند بیرون آمده و تا آخر سال آماده‌ عرضه به بازار خواهد بود.

 2. هَپت‌اِکس، همه چیز از راه دور

با پیشرفت روزافزون فناوری در هوش مصنوعی، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، با شتاب هرچه بیشتر به سمت یک آینده‌ علمی-تخیلی حرکت می‌کنیم. از سال 1385 تا به امروز شاهد انواع و اقسام عینک‌های واقعیت مجازی و تجهیزات آن بوده‌ایم. شرکت‌های بسیاری برای هرچه واقعی کردن یک تجربه‌ مجازی گام برداشته‌اند، اما مرز سرگرمی و کاربرد کجاست؟ هپت‌اکس[3]  یک جفت دستکش است که با حسگرهای دقیق، حرکات دست را با دقت ذخیره کرده و در واقعیت مجازی به شبیه‌ساز ارسال می‌کند. هر دستکش شامل 133 محرک لمسی است تا حس واقعی لمس کردن اشیاء دنیای مجازی را به کاربر القا کند. همچنین در برابر برداشت و جابجا کردن اشیا در دنیای مجازی تا 18 کیلوگرم مقاومت در جهت مخالف وارد می‌کند. این دستگاه که در نمایشگاه CES 2021 نیز معرفی شد و توسط مجله‌ فوربز، بهترین گجت نمایشگاه بود؛ ادعا می‌کند که دقیق‌ترین ردیابی حرکت دست را عرضه می‌کند و دقتی کمتر از یک میلی‌متر دارد. مدیرعامل شرکت آمازون نیز از این دستکش‌ها استقبال کرد. حالا آنچه تاکنون انتظارش را می‌کشیدیم به زودی در تمام جنبه‌های زندگی روزمره اثر خواهد گذاشت؛ از عمل جراحی‌هایی که با کیلومترها فاصله انجام می‌شوند تا هواپیماهایی که از زمین هدایت می‌شوند، تعمیرات خودرو و موتور جت و تمام کارهایی که نیاز به دست و دقت دارند، دیگر قابلیت از راه دور انجام شدن را خواهند داشت. جالب است بدانید که این شرکت قبل از این دستکش‌ها چندسال قبل سعی در ساخت دستگاهی داشت که مانند تردمیل باشد اما در هر جهتی بتوان روی آن راه رفت تا حالت راه رفتن در واقعیت مجازی را شبیه‌سازی کند اما آن ایده با عملی شدن فاصله داشت و رها شده بود اما حالا با ابراز علاقه‌ کمپانی‌های بزرگ به این دستکش‌ها و جذب اسپانسرها، آن پروژه هم در حال پیشرفت است. می‌توانیم، صبر کنیم و ببینیم این شرکت چه دستاوردهای شگفت‌انگیز دیگری عرضه خواهد کرد.

 3. دربرابر تهدیدات سایبری، خودتان را مجهز به قفل سخت‌افزاری کنید.

در سال 2014 میلادی کمپانی سونی‌پیکچرز هک شد و بالغ بر 100ترابایت اطلاعات محرمانه از تمام ایمیل‌ها، فیلم‌ها و... آن در دست گروه «نگهبانان صلح» قرار گرفت. در همین سال 2020 تعدادی از اکانت‌های تاییدشده‌ توئیتر از جمله ایلان ماسک، جف بزوس و بیل گیتس هک شدند و پیامی منتشر شد که اگر کاربران بیت‌کوین‌هایشان را واریز کنند، 2 برابر آن برخواهد گشت. تعداد حملات موفق سایبری در سال 2020، 3 برابر شد چراکه دیگر کارمندان در محوطه‌ امن ادارات خود قرار نداشتند. جالب است بدانید نکته‌ مشترک این هک‌ها، رمز عبور ضعیف و روش ضعیف‌تر حفظ آن بود. خیلی اوقات برای جلوگیری از چنین حملاتی، از 2 رمز عبور استفاده می‌شود که به اختصار به آن 2FA[4] نیز گفته می‌شود. یکی از این مدل 2FA‌ها که در حال حاضر در کشور و توسط بانک‌ها استفاده می‌شود، رمز یک‌بار مصرف[5] است. مدل دیگر  Solo V2یک توکن سخت‌افزاری است که دائماً تولید رمزهای تصادفی و متفاوت می‌کند. درحالی که این توکن به سیستم شما متصل باشد هر حساب کاربری‌ای که بسازید یک رمز عبور قوی برایش تولید شده و در کلید سخت‌افزاری قرار می‌گیرد و این‌گونه کسی بدون داشتن آن کلید سخت‌افزاری قادر به ورود و سوءاستفاده از حساب‌های کاربری‌تان نخواهد بود. این کلید سخت‌افزاری یک یو‌اس‌بی کوچک و قابل حمل است که در 2 مدل یواس‌بیA  و یواس‌بیC  عرضه می‌شود تا دامنه‌ گسترده‌ای از مشتریان و سیستم‌ها را پوشش دهد. با این کار حداقل از دست افرادی که از راه دور به دنبال اهداف مخرب‌اند در امان خواهید بود و با آرامش بیشتری در سطح اینترنت و شبکه به فعالیت می‌پردازید. این قفل سخت‌افزاری با برنامه‌های معروف شرکت‌های بزرگی مانند مایکروسافت، فیس‌بوک، توئیتر، گوگل، گیت‌هاب و حتی صفحه‌ لاگین ویندوز نیز سازگار و بدون هیچ مشکلی قابل استفاده است. یکی دیگر از انواع بسیار موفق این حملات در شعاع شبکه‌های عمومی مانند وای‌فای فرودگاه‌ها و کافه‌ها رخ می‌دهد و  Solo V2راه‌حل مناسبی جهت مقابله با این نوع حملات است.

4. تِریین[6]، دزدگیر لپ‌تاپ و گجت

هر از چند گاهی پیش می‌آید که باید از وسائل ارزشمندی مانند لپ‌تاپ دور شویم، اینجاست که تریین، یک گجت کوچک ژاپنی به درد همه‌مان خواهد خورد. این گجت بیشتر مناسب افرادی است که بیرون از محل کار، فعالیت می‌کنند. با اتصال به گوشی‌هوشمند، دستگاه فاصله‌ گوشی تا شیء ارزشمند را محاسبه می‌کند و در صورتی که تشخیص دهد آن شیء در حال جابجا شدن است، آژیر می‌زند و تنها زمانی از صدادادن می‌ایستد که گوشی‌هوشمند به نزدیکی آن بازگردد. تریین یک جعبه‌ مخروطی شکل کوچک و جمع‌وجور است و با 2 ساعت شارژ تا 20 ساعت کار می‌کند. البته اپلیکیشن آن در حال حاضر فقط از زبان ژاپنی پشتیبانی می‌کند اما پیش‌بینی می‌شود با افزایش تقاضای دیگر مردمان جهان به زودی نسخه‌ پشتیبان از زبان‌های پراستفاده‌ دیگر مانند انگلیسی هم آماده و عرضه شود.

5. ماوس[7]، نهایت یک طراحی ارگونومیک

امروزه کمتر کسی برای کار از کامپیوتر استفاده نمی‌کند و کامپیوترها به جزء جدایی‌ناپذیر زندگی‌مان تبدیل شده‌اند. همچنین کمتر کسی به شیوه‌ استفاده از آنها می‌اندیشد. حین کار با کامپیوترها یا گوشی‌های هوشمند اغلب می‌توانیم خودمان را در وضعیت نامناسبی بیابیم. به شیوه‌ درست کار با هر وسیله‌ای، ارگونومی گفته می‌شود و یکی از روش‌های ارگونومی، طراحی وسیله به گونه‌ای است که کاربر را مجبور به استفاده‌ صحیح از آن کند. حالا آقای سومیا چوداری[8]، مدلی کاربردی با طراحی عجیب از یک موشواره ارائه کرده است که شاید در علمی-تخیلی‌ترین فیلم‌ها هم ندیده باشیم. اهمیت طراحی یک موشواره‌ عمودی را شرکت مشهور لاجی‌تِک نیز درک کرده و مدل ام‌اکس‌وِرتیکال را تولید کرده است اما طراحی آقای چوداری از آن هم عمودی‌تر و متفاوت‌تر است. یکی از رایج‌ترین عوارض استفاده از موشواره‌های معمولی، سندروم تنگی تونل عصبی کارپال است که اگر نادیده گرفته شود، مشکلات جدی به همراه داشته و با ساعات طولانی کار با کامپیوتر در شرایط غیرارگونومیک نیز می‌تواند ایجاد شود. این مشکلات در دوران قرنطینه‌ بین‌المللی و با عادی‌شدن کار از خانه و نشستن پشت میز به مدت طولانی چندبرابر هم شده است، از این‌رو آقای چوداری مصمم شد تا شرایط بهتری برای کار با کامپیوتر طراحی کند و حاصل آن، «ماوس» شد، یک موشواره‌ منحصربفرد که دست را به حالتی در می‌آورد که گویی لیوانی در دست گرفته باشید. این فرم دست باعث صاف ماندن ساعد و مچ دست شده و از بروز بسیاری از مشکلات جلوگیری می‌کند. البته لازم به ذکر است که ماوس هنوز در حد یک ایده و طراحی بوده و به مرحله‌ اجرا درنیامده است.

 6. کاگنیکسیون وان[9]، واسط مغز و ماشین

حدود 2 سال است که تحقیقات پیشرفته‌ای روی مغز انسان و حیوان و نحوه‌ کارکرد آن انجام می‌شود. یکی از مراکز تحقیقاتی که به نتایج فوق‌العاده با ارزشی رسیده، شرکت نورالینک[10] از جدیدترین شرکت‌های ایلان ماسک است که تاکنون بیشتر دست‌آوردهای علمی‌اش را به صورت عمومی و رایگان در دسترس مردم قرار داده‌. هدف این تحقیقات دستیابی به تکنولوژی جدیدی تحت عنوان واسط مغز و ماشین[11] است تا تنها با فکر‌کردن بتوانیم خواسته‌هایمان را به ماشین بفهمانیم. شاید به‌نظر تخیلی برسد اما با آخرین آزمایش‌های این شرکت روی انسان‌های فلج، آنها با فکرکردن به متنی که می‌خواهند بگویند توسط ماشین موفق به صحبت‌کردن شده‌اند. امکان انجام کارهای مهم‌تر و عظیم‌تر تنها با ذهن دیگر دور از دسترس نیست و آینده بسیار نزدیکتر از آن است که می‌پنداشتیم. حالا براساس این تحقیقات، بسیاری از شرکت‌های سرتاسر جهان به دنبال توسعه‌ مدل شخصی‌شان از این واسط‌هایند.

کاگنیکسیون وان، یک عینک واقعیت افزوده است که به علاقه‌مندانش پس از 4 سال تحقیق، پژوهش، طراحی و آزمایش، سرانجام قول عرضه شدن آن تا پایان سال میلادی داده شده است. این عینک بدون نیاز به کارگذاشتن چیپست در مغز یا هرگونه ایمپلنت قادر به کار کردن بوده و ادعا می‌کند، می‌تواند افکار را به دستورات کامپیوتری قابل اجرا ترجمه کند. گرچه این عینک با هدف ارائه‌ خدمات به افراد خاص دارای معلولیت و فلج مغزی یا افرادی که با تجهیزات واسط چشمی با دیگران ارتباط برقرار می‌کنند، توسعه یافته اما قرار است که به هر کسی که مشتاق استفاده باشد، عرضه شود. متخصصانی که روی جنبه‌های مختلف این عینک کار کرده‌اند، متخصصان اعصاب، مهندسان بایوسیگنال و آسیب‌شناسان زبان و گفتار بوده‌اند. آنها گردهم آمده تا با دقت و بررسی کافی، بهترین محصول را به جامعه ارائه دهند. بنابر مصارف متفاوت و افراد متنوعی که از این عینک استفاده خواهند کرد، به‌جز تفسیر امواج مغزی، با تکان دادن سر، صحبت کردن یا کنترل از راه دور نیز می‌توان با دستگاه ارتباط برقرار و از آن استفاده کرد. دور تا دور بند عینک، 6 الکترود مستقل قرار دارد که از روی هر حجم مویی روی سر قابل استفاده‌‌اند و امواج را دریافت می‌کنند. مدل جمجمه و اسکلت صورت در کارایی آن نقشی ندارد. همچنین دستگاه نیاز به اتصال به برق یا کامپیوتر ندارد و از قابلیت اتصال 4G به اینترنت برخوردار بوده و به صورت یکپارچه شامل تمام تجهیزات مورد نیاز است.

 انتهای پیام/

 

 



[1] . Marinus Bouwman

[3] . HaptX Gloves DK2

[4] . Two Factor Authentication

[5] . OTP: One-Time Password

[6] . Trene

[7] . MAUS

[8] . Somya Chowdhary

[9] . Cognixion ONE

[10] . Neuralink

[11] .brain-machine interfaces

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

تلگرام گوگل پلاس لینکدین