آراد حمیدسمیعی
گام بزرگی در واقعیت مجازی
در ماه نوامبر 2020، از فناوری جدیدی با عنوانِ «میت» (که مخفف مِگاتِرَک است) رونمایی شد که شاید بزرگترین پیشرفت در حوزه واقعیت مجازی باشد. یکی از مشکلات اساسی واقعیت مجازی، تعداد زیاد سخت افزارهایی است که کاربر باید بپوشد تا بتواند با محیط مجازی تعامل داشته باشد، شرکتهای بسیاری تاکنون برای مشکلات مختلف راهحلهای متنوعی ارائه دادهاند از جمله تردمیلهایی که حرکت کاربر را در دنیای واقعی ثبت کرده و در دنیای مجازی اعمال میکنند یا دستکشهای بزرگ و سنگینی که حرکت ماهیچههای دست را با دقت دریافت کرده و در دنیای دیگر تفسیر میکنند. اغلب این تجهیزات انحصاری و گران هستند و برنامههای مختلف را پشتیبانی نمیکنند.
اما حالا فناوری جدیدِ میت، ادعا میکند که کاربر را از استفاده از هر نوع دستگاه و سختافزار ردیابِ اینچنینی مصون میکند و تنها یک هدست واقعیت مجازی برای اعمال تمام قابلیتهای فوق کافی است. فناوری میت یک ماشین یادگیرنده است که با تمرین بسیار زیاد، به کارایی فوقالعادهای رسیده است. این فناوری ابتدا به صورت Real-time تصویری از دستهای کاربر را میبیند، آنها را شناسایی میکند، گرافی از مفاصل موجود در دستها تولید میکند، برخلاف تمام فناوریهای پیش از خود محل مفاصل را در حافظهای کوتاهمدت ذخیره میکند تا در عدم تشخیص بخشهایی از دست، محل آن را پیشبینی کند، اگر چه این فناوری بینقص هم نیست و در تعامل مجازی دو یا چند دست با یکدیگر دچار مشکل میشود. در چنین سیستم بینایی ماشینی که با ماشین یادگیرنده تلفیق شده است، سه چیز اهمیت دارد:
- حداقل اختلاف زمانی در تحلیل داده و مشاهده آنیِ تغییرات؛
- لرزش اندک در نقطه تلاقی مفاصل پیشبینی شده؛
- عملکرد یکسان در هر وضعیت نورپردازی؛
با چنین دستاوردی، بسیاری از کارها را میتوان از راه دور انجام داد مانند خلبانی، جراحی، آموزش، نواختن موسیقی و غیره. به ویژه در این دوره که بیماریهای واگیردار در دورکاری بسیاری از افراد نقش مستقیم داشته و این فرآیند را سرعت بخشیده است.
ضد ویروس، این بار نه برای کامپیوتر، بلکه برای اشیاء روزمره
محققان دانشگاه هنگکنگ از توسعه یک پوششِ ضدویروس به نامِ مَپ-1 خبر دادهاند که از ماندگاریِ 90 روز بر روی سطوح (از جمله پارچه) برخوردار است. این پوشش در برابر باکتریها و ویروسهایی همچون کووید19 مانند یک محافظ عمل کرده و با پخش میلیونها نانوکپسولِ ضدعفونیکننده سرتاسر سطح مد نظر از سکونت و تجمع هر گونه آلودگی پیشگیری میکند. در این 90 روز، سطح مورد نظر بارها قابل شستشو باقی خواهد ماند، حتی اگر آن سطح لباس باشد. با خشک شدن محلی که مپ-1 روی آن پاشیده شده است، نانوکپسولها به آهستگی غیرفعال میشوند، اگر چه با گرم شدن سطح و لمس دوباره فعال شده و شروع به ضدعفونی کردن میکنند. طبق گفتههای «کمیسیون ملی سلامت سرزمین اصلی چین» این نانوکپسولها برای انسانها و حیوانات خطرآفرین نیستند و در نظم محیط اختلالی وارد نمیکنند. همچنین میتوان از مپ-1 در استریلکنندههای دست، تهویه هوا، فیلتر آب، ماسکهای جراحی و غیره استفاده کرد. در ماههای آخر سال 2020 شاهد انواع این قبیل پوششها بودهایم اما هیچکدام از فناوریهای نانوکپسولها استفاده نکرده و یا طولانیمدت دوام نمیآورند.
جاروبرقی خودرکار با طرح مار
تاکنون انواع جاروبرقیهای خودکار و هوشمند را دیدهایم، هر کدام در طرحها و شکلهای متنوع، حالا نمونه نوینی از این جاروبرقیها طراحی شده که به شکل مار است، بلند و دارای مفاصلی جهت چرخش. جاروبرقیهایی که دایروی شکل بوده و بسیار محبوب شدهاند نقطه ضعف بزرگی دارند، آن هم این است که قادر به تمیزکردن سطوح گوشهدار نیستند، هر چند در حرکت و چرخش آزادی زیادی دارند. اما این جاروبرقیِ شکل مار با طراحی باریک و بلند خود و قابلیت چرخیدن در نقاط مختلف، به تنگترین فضاها و فواصل بین پایههای میز و مبل دسترسی پیدا میکند. وقتی کار ربات به اتمام میرسد به کوچکترین شکل خود در میآید تا مزاحمتی برای دیگران نداشته باشد و به سادگی قابل جمعآوری باشد. همچنین زبالهها و گرد و خاکی که جمع میکند در فضای بین دو مفصل ذخیره میشوند و به آسانیِ فشردنِ یک دکمه، از دستگاه خارج میشوند. اما شاید به این فکر کنید که این ربات ظریف در فضاهای بزرگ و پهناور چه عملکردی خواهد داشت. این ربات قابلیت این را دارد که به درازترین حالت خود درآمده و به طور افقی فضا را جارو کند. به این صورت از بیشتر جاروبرقیها فضای بیشتری را پوشش میدهد. این گجت هم اکنون در مرحله طراحی و ایدهپردازی است.
تلسکوپ در ابعاد جیب شما
«دورف» یک تلسکوپ دیجیتالی ژاپنی قدرتمند و در عین حال کوچک است. دورف محصول جدید تاینیاسکوپ است و فاصله کانونی مؤثر آن 673 میلیمتر یا تقریباً یک کیلومتر است. در لنز این تلسکوپ از شیشه [1]ED (پراکندگی فوق اندک) استفاده شده که وضوح تصویر را در بزرگنماییهای بالا حفظ میکند و از وقوع ابیراهی رنگی جلوگیری میکند، همچنین دورف شامل یک موتور کانونیکردن خودکارِ تصویر است که با دقتی معادل میکرون این کار را انجام میدهد. جرم آن معادل یک قوطی نوشابه است و برای استفاده، تنها نیاز به اتصال وایفای یا اتصال از طریق درگاه یواسبی میباشد. با استفاده از دورف، نه تنها قادر به عکاسی با آن خواهید بود، بلکه قادر به تصویربرداری هم هستید. با استفاده از این لنز، از آسمان شب تصاویر متنوع و خاصی میتوان ثبت کرد. برای کنترل دورف با گوشی هوشمند تنها لازم است اپلیکیشن مخصوص آن نصب شده باشد و مابقی تنظیمات خودکار انجام خواهد شد. فایده اصلی استفاده از گوشی هوشمند در مشاهده تصویر و ثبت آن جلوگیری از لرزش دوربین توسط دست است، مشکلی که عکاسان حرفهای با آن روبهرو هستند. این گجت در ماههای اولیه سال 2021 به بازار عرضه خواهد شد.