حالت شب
منو
موضوعات
banner
Tahririe

از اتم‌های بی‌نظم تا جنین‌های مبتلا به کرونا مروری بر عناوین جلد مجله‌های معتبر علمی دنیا

pregnancycovid banner x

اندازه فونت:

بابک عباس زاده

نیچر- Nature

غالباً علاقه‌مندان به خبرهای علمی اذعان می‌کنند که مجله نیچر، بیش از آنکه علمی ترویجی باشد، یک ژورنال علمی تخصصی است. طرح اولین جلد مجله نیچر در سال جدید میلادی با عنوان «بینش اتمی» به مطالعه وولکر درینگر و همکارانش روی سیلیکون آمورف تحت فشارهای بالا، به منظور درک ساختار اتمی بی‌نظم مواد پرداخته است. سیلیکون آمورف شکل چند فرمی غیرکریستالی سیلیکون می‌باشد و پیشرفته‌ترین فناوری فیلم نازک تا به امروز است. با بررسی این نوع سیلیکون و ساختار آن، آقای درینگر و همکارانش نشان دادند که چگونه مدل‌های ریاضی برای شبیه‌سازی ساختار اتمی سیلیکون غیرکریستالی مورد استفاده قرار می‌گیرند. نویسندگان بر این باورند که این پژوهش دیدگاه‌ها را به ساختارهای اتمی دچار تحولی بزرگ خواهد کرد و البته می‌توان به رمزگشایی برخی ساختارهای نامنظم منجر شود. 

نیوساینتیست-  New Scientist

مجله نیوساینتیست، در اولین شماره سال 2021 موضوع جالبی را مطرح کرده است. ظاهراً در کشورهای غربی نیز شیرینی خوردن و اضافه وزن در روزهای اول سال یک مشکل بزرگ است. بنابراین، موضوع رژیم غذایی را با تیتر «رژیم کربوهیدرات- راهی برای کاهش وزن یا حمله قلبی؟» به عنوان طرح روی جلد انتخاب نموده است. رژیم کربوهیدرات در واقع یک نوع رژیم مواد غذایی است که در آن خوردن مواد قندی، نان و مواد غذایی دارای نشاسته محدود می‌شود. هر چند بسیاری از متخصصان تغذیه این نوع رژیم را تأیید می‌کنند اما برخی از متخصصان نیز معتقدند که مصرف کم کربوهیدرات خطرناک است. در این مقاله به مطالعات گسترده‌ای اشاره شده است که نشان می‌دهد، کسانی که کربوهیدرات کم مصرف می‌کنند با افزایش خطر حمله قلبی، سکته مغزی و مرگ زودرس روبه‌رو می‌شوند. در ادامه نویسنده این سؤال را مطرح می‌کند که با وجود افزایش میزان چاقی و بیماری‌هایی مانند دیابت در جهان آیا استفاده از چنین رژیمی ایمنی لازم را دارد؟ این سؤالی است که دانشمندان باید به آن پاسخ دهند.

ساینس-  Science

مجله ساینس در ادامه موضوعات پزشکی و زیست محیطی در این شماره به مسئله باروری مردان و تحقیقات انجام شده در این حوزه پرداخته است. طرح جلد شماره ژانویه 2021 با عنوان «اسپرم چرخان» به مطالعه پژوهشگران انگلیسی اشاره دارد که نشان دادند با وجود اسپرم‌های سالم مردان، اما به دلیل نبود فرآیند صحیح در حرکت اسپرم‌ها و چرخش آن‌ها به دور خود، از رسیدن به تخمک جا مانده و فرآیند لقاح صورت نمی‌گیرد. آن‌ها در این مطالعه مشاهده کردند، علل برخی از ناباروری مردان با وجود اسپرم‌های سالم، عدم فرآیند صحیح گلیکوزیلاسیون است. فرآیندی آنزیمی که منجر به تولید زیست بسپارها یا همان بیوپلیمرها می‌شود. دانشمندان معتقدند با اصلاح روند این فرآیند، تحولی عظیم در سلول‌های بنیادی رخ خواهد داد و به تبع آن می‌توان مشکل غالب ناباروری در مردان را حل نمود.

ساینتیست- The Scientist

انتظار و آلودگی عنوان هیجان‌انگیز مجله ساینتیست در این ماه بود. طرح روی جلد این مجله مادری را به تصویر می‌کشد که منتظر است نوزادش به دنیا بیاید، در حالی که نگران از آلودگی فرزندش به کووید19 است. اخیراً در ماساچوست آمریکا، مادری تست بیماری کووید19 او مثبت اعلام شد و همزمان باردار نیز بود؛ دکتر رابرتز از بیمارستان ماساچوست، این خانم باردار را که اتفاقاً فرزندانش دو قلو نیز بودند را زیر نظر داشت که متوجه مورد عجبی شد، یکی از دوقلوها به این بیماری مبتلا شده بود اما قل دیگر مبتلا نبود. هر چند دوقلوهای این مادر 25 ساله هر دو سالم به دنیا آمدند و البته مادر نیز سالم ماند، اما این سؤال را در ذهن پژوهشگران ایجاد کرد که آیا احتمال انتقال عفونت از مادر به فرزندان در دوران بارداری وجود دارد یا خیر؟ در انتهای این مقاله با بررسی سایر اطلاعات علمی که پژوهشگران جمع‌آوری کرده بودند، به این نتیجه رسیدند که احتمال انتقال بیماری‌های عفونی از مادر به فرزند بسیار کم است البته این به نوع ویروس نیز بستگی دارد، در برخی بیماری‌ها احتمال انتقال ویروس تبخال به جنین به ویژه در سه ماه سوم، بالاتر از 70 درصد است. پزشکان به شدت توصیه می‌کنند به علت عوارض غیرقابل برگشت ابتلا به بیماری کووید19 در آینده فرزندان، بهتر است که در این مدت کمتر اقدام به بارداری صورت گیرد.

انتهای پیام/

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

تلگرام گوگل پلاس لینکدین