آراد حمید سمیعی
انقلابی در تدوین عکس و فیلم
در طی چند سال اخیر، شرکتهای بسیاری، کیفیت و قابلیتهای محصولاتشان را بر اساس هوشمصنوعی بهبود بخشیدهاند. یکی از مباحثی که باعث شده تا به خاطرش بودجههای کلان تحقیقاتی از شرکتهای بزرگ دریافت شود افزایش کارایی دوربینهای گوشیهای هوشمند بوده است. از بیش از 10 سال پیش تا به امروز برنامههای نرمافزاری بسیاری سعی در استفاده از هوشمصنوعی جهت تدوین عکس و فیلم داشتهاند اما نتایج به دست آمده هیچگاه دقیق و دلچسب نبودهاند. یکی از این شرکتهای بزرگ که تاکنون هزینهی هنگفتی درباره تحقیقات روی هوشمصنوعی سرمایهگذاری کرده، شرکت اِنویدیا است که الگوریتمهای هوشمند خود را بر روی پردازندههای گرافیکیِ ساختِ خود آزمایش میکند. یکی از الگوریتمهایی که محققان این شرکت تغییر داده و به اندازهی قابل قبولی بهبود دادهاند، الگوریتمی به نام پَچمَچ (PatchMatch) است که از تکنیکی به اسم اینپِینتینگ (InPainting) استفاده میکند، یعنی برای حذف هر شیء داخل عکس، کافیست آن را انتخاب کنید (اینکار نیاز به دقت بالا ندارد) تا برنامه به طور اتوماتیک و با مطالعهی هوشمندِ تصویر، آنرا حذف کند طوری که مخاطب متوجه تغییر در عکس نشود. اما مشکل این تکنیک آن است که تنها روی عکس و تصاویر بیتحرک قابل استفاده بوده و مناسب فیلم نمیباشد. تا اینکه اوایل ماه اکتبر سال 2020، تکنیک جدید و فوقالعاده پیشرفتهای منتشر شد که با اختلاف زیادی نسبت به الگوریتمهای قبلی، امکان تدوین فیلم را به ارمغان آورد و به زودی در بسیاری از برنامهها شاهدش خواهیم بود. این الگو نه تنها قابلیت اینپینتینگ را به سطح بالایی رسانده، بلکه مفهوم جدیدِ اوتپینتینگ (OutPainting) را نیز عملی کرده، به این معنا که اگر فرضاً ابعاد فیلم مورد نظر، 800 پیکسل در 600 پیکسل است، حالا میتوانید ابعاد آن را بدون افت رزولوشن افزایش دهید تا برنامه، فضای خالی را به طور هوشمند پر کند طوری که معلوم نباشد اطراف تصویر، اصلا وجود خارجی ندارد. گرچه بسیاری بر این باورند که این تکنیک همچنان رو به بهبود خواهد بود. این تکنیک با قدرتمندترین متودهای سال 2019 مقایسه شده و نتایج مقایسهها برای عموم قابل دسترس است. با این روش اصلاحی به سادگی میتوان بر ابعاد تصویر افزود.
بارها شده تصاویر، کلیپها و فیلمهای بیکیفیتی از اینترنت دانلود میکنیم که قابل مشاهده نیستند یا لذت تماشا را از ما سلب میکنند. همچنین ممکن است به دلیل کند بودن اینترنت، مجبور به تماشای ویدیوهای بیکیفیت آنلاین شویم. یا حتی ممکن است هنگام خروجی گرفتن از فایل تصویری یا فشردهسازی فایل، از کیفیت آن ناخواسته بکاهیم. حال نه تنها همهی این مشکلات قابل رفع شدهاند، بلکه تبدیل به موقعیتهای جدیدی خواهند شد. اوایل ماه اکتبر 2020، یک تکنیک جدید هوشمصنوعی معرفی شد که قادر است تصویر با رزولوشن پایین را دریافت کرده و آنالیز کند، حدس بزند چه بخشهایی از تصویر گم شدهاند و آن بخشها را با جزییات بالا بازسازی کند. این تکنیک تاکوگَن (TacoGAN) نام دارد و قادر به تولید خودکار نتایجیست که به واقعیت بسیار نزدیکاند. این متد همچنان برای پردازش لحظهای (real-time) کارایی چشمگیری ندارد و فرضا برای کامپیوترهایی که به اجبار، بازیهای رایانهای را با رزولوشن پایین اجرا میکنند مناسب نیست، اما در آیندهای نزدیک، نسخهی بهبود شدهای از آن در دسترس همگان قرار خواهد گرفت. این تکنیک، کیفیت تصویر را تا چهاربرابر بهبود میبخشد، اما برای اینکه به درستی کار کند، نیاز به حجم بالایی داده دارد (تصاویری با حداقل تعداد 60 فریم بر ثانیه) تا بتواند تصویر را به درستی تحلیل و بازسازی کند.
اما این روش، دریچهی جدیدی از انتقال داده را به روی ما باز میکند. امروزه شرکتهای مخابراتی به دنبال افزایش سرعت اینترنت هستند، اما شاید دیگر لازم به افزایش سرعت نباشد. با چنین تکنولوژیهایی، میتوانیم تصاویر بیکیفیت ارسال یا دانلود کنیم و آنها را با دقت بالا بازسازی کنیم. این متود، یک الگوریتم یادگیری است که با یک روز و نیم مشاهدهی 80 ویدیو و پردازش روی سوپرگرافیک تایتانوی (NVidia Titan V) آموزش دیده و به مجموعهدادهای ارزشمند و مفیدی دست یافته است. همان گونه که مشاهده میشود کیفیت تصویر سمت راست از تصویر سمت چپ پائینتر است.
این روش از بسیاری از روشهای موجود در حال حاضر بهتر عمل میکند اما منابع کامپیوتری بیشتری نیز درگیر میکند.
وقتی گوشیهای هوشمند، نقش دوربینهای حرفهای را بازی میکنند:
عکسهای حرفهای ویژگیهای چمشگیر متمایزی از عکسهای عادی دارند، اما شاید بتوان گفت عنصری که یک عکس را واقعا از هر عکسی متمایز میکند، نورپردازی خاص و متفاوت است. مجلات را ورق بزنید، عکسهای باکیفیتی از خودروها، ماشین آلات، محصولات تجاری، حیوانات خانگی و آدمها را مشاهده میکنید. عکسهایی که انگار برجستهاند و میخواهند از تصویر بیرون بیایند. با نادیدهگرفتن وضوح بالای این تصاویر، نورپردازی و رنگ آنهاست که چشم را به خود متمایل میکند. امروزه شرکتها در فروش محصولات الکترونیکی مانند گوشیهای هوشمند، تبلتها، ساعتهای هوشمند و غیره سعی میکنند از دوربینهای برند دار و باکیفیت جاسازی شده در آنها رونمایی کنند، اما در این ابعاد محدود و پرطرفدار از این محصولات، شاید دوربینها دیگر از حد مشخصی قابل ارتقاء نباشند. بنابرین بازار با آغوش گستردهای آمادهی پذیرش بهروزترین متدهای هوشمند جهت بهبود کیفیت دوربینهاست.
اواخر ماه آگوست 2020، یک روش هوشمند جهت تدوین تصاویرِ غیر استودیویی ارائه شد. این متد، سایهها را مطالعه کرده و آنها را به دو دسته تقسیم میکند. 1- سایههای خارجی (که از اشیاء موجود در صحنه روی سوژه گسترده میشوند.) 2- خود سایگی (که از جسمِ سوژه تولید شده و بر روی خود منطبق میشود.)
این تقسیمبندی، به این علت است تا متد، سایههای خارجی را شناسایی و حذف کند و خود-سایهها را شناسایی و تغییر دهد. بخش مربوط به حذف سایههای خارجی از یک الگوریتم یادگیری استفاده میکند که با پایگاههای غنی از تصاویر (که از هرکدام دو نسخهی با سایه و بی سایه موجود است) آموزش دیده است. این بخش بسیار قدرتمند عمل میکند و از سختترین آزمونها با موفقیت بیرون آمدهاست. بخش مربوط به خود-سایهها اما با تلفیق ساباسکَترینگ (sub scattering) و الگوریتم یادگیری توسعه یافته است.
این متد هنوز مناسب تجاریسازی نیست و ایراداتی دارد، اما گام بزرگی در تولید عکسهای باکیفیت و با تجهیزات ارزان است. حذف سایهها به کمک این روش در تصاویر زیر دیده میشود.
ردیاب رژیم هوشمند کتو (KetoPlus)
رژیم کتو نوعی رفتار غذایی است که به بسیاری از افراد کمک کرده تا با کاهش وزن سالمتر شوند. هر چند همیشه سادهترین روش برای اجرا و باقی ماندن در مسیر آن نیست. KetoPlus یک ردیاب متابولیسم هوشمند است که به شما کمک میکند تا نقطه شیرین کتوز خود را پیدا کنید. میزان گلوکز، کتون و pH بدن را از طریق ادرار اندازه گیری میکند.
KetoPlus KetoPlus شاخص گلوکز کتون بدن شما را با دقت محاسبه میکند و شما را از حدس و گمان رهایی میبخشد. نتیجه اندازه گیریها را می توانید در صفحه نمایش لمسی LCD آن ببینید. این دستگاه میتواند اطلاعات و دادههای یک سال را در خود ذخیره کند. مهمتر این که باتری آن پس از هرشارژ تا 10 ساعت قابل استفاده است.
دسته بازی برای جلوگیری از خستگی دست
این دسته بازی کروی شکل که برای استفاده توسط یک دست طراحی شده، به بازیکنان وعدهی بازی کردن بدون خسته شدن دست را میدهد. بازیها رایانهای آفلاین یا آنلاین بخصوص پس از شیوع ویروس کووید 19، از جمله فعالیتهایی هستند که دائماً با متقاضیان بیشتر مواجه میشوند، اما دستههای بازی کنسولهای نامدار شاید برای همهی کاربران (مانند آن هایی که از برخی نقوص و محدودیتهای جسمی رنج میبرند) مناسب نباشند و یا پس از ساعات طولانی استفاده، آسیبهای فیزیکی و عصبی به بار بیاورند. همچنین برای کاربران عادی این کنسولها تا بحال در بازار دسته بازی مخصوص یک دست وجود نداشته است. حالا "جونبِئوم سُن" چنین دستهای را با توجه به نکات ارگونومی طراحی کرده است تا هم کاربران عادی و هم کاربرانی با معلولیتهای جسمی بتوانند به یک اندازه در بازی کردن کارایی داشته باشند. شانزده دکمهی اصلی دستههای بازی به نحوی بر روی بدنهی تخم مرغ شکل این دسته پراکنده شدهاند که همهی آنها با تنها پنج انگشت قابل استفاده باشند. همچنین چندین طرح متفاوت از این دسته طراحی و تولید شده که مناسب با نیاز کاربر عرضه میشوند.
اولیور، ربات آشپز
اولیور، یک ربات آشپز تمام اتوماتیک است. این ربات دارای یک کتابخانه از دستورالعملهای آشپزی است که کاربر میتواند دستورالعمل خوراکهای دیگر را نیز دریافت و بارگذاری کند. اولیور مانند یک دیگزودپز با تعدادی جایگاه است که مواد اولیه در آن قرار میگیرد. اولیور از مربا تا غذاهای دریایی را با کیفیت بالا آماده میکند. برای استفاده از این دستگاه، کافیست اپلیکیشن آن را روی گوشی خود نصب کرده و از منوی آن، خوراک مورد نظر خود را انتخاب کنید. سپس اولیور مواد اولیه لازم برای تهیه آن را نمایش میدهد و تنها کاری که باید بکنید آن است که مخازن مواد اولیه ربات را پر کنید. اولیور انواع خوراکهای محبوب و معروف را در بازه زمانی 23 تا 57 دقیقه با دقت بالا آماده میکند. اولیور، زمانی که صرف تهیه خوراک میکنید را به شما برمیگرداند و از با کیفیت بودن خوراک نیز اطمینان میدهد، چرا که بارها توسط آشپزان خبره تست شده و دستورالعملهای دقیقی برای آن آماده شده است. اجزاء بدنه این دستگاه کاملاً از یکدیگر جدا شده و قابل شستشو میباشد.
اُوِرتور
اورتور یک صفحه کلید چندمنظوره با هدف کاهش استفاده از قلم و کاغذ است. این صفحه کلید شامل یک صفحه دیجیتال و یک قلم نوری است که زیر بخش اعداد صفحه کلید قرار گرفته است. اورتور هنوز در حد ایده است و خروجی نهایی ندارد اما تاکنون توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. طی یک نظرسنجی، مشخص شد که 98 درصد از اشخاصی که با کامپیوتر کار میکنند از قلم و کاغذ برای یادداشتبرداری استفاده میکنند، 70 درصد آنها ابراز نارضایتی از یادداشتبرداری کرده و 34 درصد از شلوغ شدن میزکار یا گم شدن یادداشتهایشان اعتراض کردند. با اورتور میتوانید هر آنچه میخواهید روی کاغذ بنویسید را روی صفحه دیجیتالی جاساز شده در صفحه کلید بنویسید تا در غالب عکس ذخیره شوند و همیشه قابل دسترس باشند. گفته میشود در آینده برای تبدیل این عکسها به متن قابل ویرایش اقدام خواهد شد و همچنین بخش عددی صفحه کلید قابلیت جابهجایی بین سمت چپ صفحه کلید یا سمت راست صفحه کلید را پیدا خواهد کرد تا چپ دستان و راست دستان به یک اندازه بتوانند با آن کار کنند. بخش اعداد صفحه کلید روی بستر چرمی خاصی بنا شده است تا نه تنها فشار انگشت روی آن به صفحه دیجیتالی زیر آن داده ناخواسته نفرستد، بلکه با استفاده از یک نوع فیبر رسانا، این صفحه را به یک صفحه لمسی تبدیل کند.
انتهای پیام/